open-navfaktor-logo
search
Brisel
Stoltenberg zadovoljan sporazumom Turske i SAD-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da su dvije zemlje, saveznice u NATO-u, obavile dobar posao kako bi postigli dogovor o važnim sigurnosnim pitanjima, dodajući da je pitanje Sirije važno za sve članice Alijanse
18.10.2019. u 22:14
get url
text

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u petak izrazio zadovoljstvo zbog dogovora koji su postigli Turska i Sjedinjene Američke Države, javlja Anadolu Agency.

- Mislim da će sporazum između Turske i SAD-a doprinijeti smanjenju napetosti na sjeveroistoku Sirije - rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Briselu.

Naglasio je da su dvije zemlje, saveznice u NATO-u, obavile dobar posao kako bi postigli dogovor o važnim sigurnosnim pitanjima, dodajući da je pitanje Sirije važno za sve članice Alijanse.

Istakao je da se Turska nalazi na prvoj liniji nestabilnog regiona te da je od svih saveznica NATO-a najviše izložena terorističkim napadima, napominjući kako je ta zemlja, uprkos tome, primila veliki broj izbjeglica.

- Sigurnosne zabrinutosti Turske su svakako legitimne - dodao je Stoltenberg te istakao da je teroristička organizacija ISIS zajednički neprijatelj.

Pompeo je istakao da je Stoltenberga informisao o dogovoru saveznika NATO-a kao i o narednim koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se sporazum implementirao.

- Moramo nastaviti aktivnosti u vezi s političkim procesom u Siriji. Također je potrebna snažna koordinacija kako bi se pripadnici YPG-a povukli - kazao je američki državni sekretar.

Podsjetio je da je Turska primila 3-4 miliona izbjeglica, napominjući da je to ogroman teret za tu zemlju.

- Evropske zemlje bi ozbiljno trebale razmotriti kako da pruže svoj doprinos u ovom smislu - rekao je Pompeo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.