open-navfaktor-logo
search
Biznis vrijedan milijarde
Stotine hiljada mlađi jegulja zaplijenjeno na aerodromu u Nizozemskoj
Carinske vlasti su početkom sed,mice zaplijenile stotine hiljada mlađi jegulje u zračnoj luci Schipholu, blizu Amsterdama, saopćila je nizozemska Služba za sigurnost hrane i proizvoda široke potrošnje (NVWA).
17.04.2022. u 08:51
get url
text
jegulje
jegulje

Dvojica muškaraca i žena iz Malezije koji su iz Portugala putovali u Maleziju nosili su stotine hiljada jedinki mlađi jegulje u osam jednakih velikih crvenih putnih kofera koji su u ponedjeljak privukli pažnju zaštitara u zračnoj luci.

- U koferima su bile vrećice s vodom i s mlađi jegulje. Inspektori NVWA-e otkrili su 105 kg mlađi. To je oko 300.000 jedinki jegulje - dodaju vlasti u saopćenju. Troje osumnjičenika su uhapšeni i pritvoreni. Zaplijenila mlađ koju će pustiti u nizozemske vode.

Godišnje se ilegalno iz Evrope u Aziju prebaci tri milijarde eura vrijednih mlađi jegulja. Inače,
jegulja je zaštićena vrsta i njen izvoz je strogo propisan. Godine 2010. Evropska unija je zabranila svaki izvoz jegulje izvan svojih granica.

Smanjenje populacije jegulja i donošenje mjera za njezinu zaštitu potaknuli su krijumčarenje i pojavu ogromog crnog tržišta koje donosi veću zaradu nego trgovina drogom, ljudima i oružjem. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine mlađi jegulje iz Evrope u Aziju procjenjuje se na tri milijarde eura.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.