Uragan Florence je jučer iz kategorije tri prešao u uragan kategorije četiri, a već jutros približio se kategoriji pet. Još dok je smatran uraganom treće kategorije, naređene su evakuacije za obalna područja država Sjeverna Karolina, Južna Karolina i Virginija koje bi mogao direktno pogoditi. Rano jutros naređena je evakuacija i za državu Maryland.

Nadležne službe pozvale su stanovnike tih država da ne potcjenjuju snagu uragana koji dolazi te da se prisjete događaja od prošle godine, kada su uragani poharali isto područje i nanijeli veliku štetu Portoriku.

Ubrzo su iz SAD-a počele pristizati fotografije gužvi u lokalnim supermarketima, trgovinama opremom potrebnom za osiguranje kuće od uragana, a redovi su uočeni i na benzinskim pumpama. Stanovnici obalnih područja su zaštitili svoje domove od uragana koliko je to moguće, uglavnom stavljajući daske na prozore i vrata kuća te su se spakovali i odlučili otići prije nego što uragan pogodi njihove države.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gas lines for days. #hurricaneflorence #Wilmington

A post shared by Jessika (@realjessicawilliams) on

 

Uragan koji se približava američkoj obali sve je jači. Tako su se brzine vjetrova u njemu udvostručile u roku od samo 12 sati, a očekuje se da će nastaviti rasti. Mobilizirana je i nacionalna garda kako bi pomogla državama koje se nalaze pred udarom uragana. Predsjednik Trump proglasio je vanredno stanje u Sjevernoj Karolini i tako toj državi omogućio raspolaganje dodatnim novčanim sredstvima iz federalnih zaliha. Kasno sinoć je u toj državi obavezna evakuacija proširena na još šest okruga, a očekuje se kako će se obaveza evakuacije proširiti na još okruga danas tokom dana.

U Južnoj Karolini, državi koja ima oko 300 kilometara obale, tek je najavljena obavezna evakuacija i to za osam okruga te države.  U državi Virginija evakuacije počinju rano u utorak po lokalnom vremenu, a njima će biti obuhvaćeno oko 245.000 ljudi.

- Svi u Virginiji moraju biti spremni. Ovo je ozbiljna oluja i pogodit će cijelu državu - rekao je guverner Ralph Northam.

Uragan Florence proglašen je uraganom u nedjelju, a već u ponedjeljak bio je uragan treće kategorije. Dobio je na brzini i snazi prolaskom preko toplih voda u Atlantiku, zbog čega su stručnjaci zabrinuti zbog mogućnosti poplava što očekuju krajem sedmice.

Samo sat vremena nakon što je proglašen uraganom treće kategorije, uragan Florence dobio je na jačini i postao uragan četvrte kategorije. Četvrta kategorija uragana označava uragan u kojemu su udari vjetra jači od 209 km/h.