open-navfaktor-logo
search
Visoko obrazovanje
Studentima iz BiH predstavljene nove mogućnosti Erasmus programa
Ovaj program nudi puno toga za naše studente. Kao prvo nudi mogućnost da odu u Evropu na razmjenu i da nauče nove jezike, upoznaju nove ljude, da polože određene predmete i da im se to prizna po povratku u BiH, kazao je Suad Muhibić, Direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH
02.07.2019. u 16:56
get url
text
get url
text

Na promociji Erasmus+ programa danas su u prostorijama Code Huba Mostar, studentima i akademskom osoblju iz Bosne i Hercegovine predstavljene nove mogućnosti ovog programa i omogućena razmjena iskustava bivših studenata i korisnika Erasmus+ programa.

Direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH Suad Muhibić kazao je kako je Erasmus jedan od najvažnijih programa u području visokog obrazovanja.

- Ovaj program nudi puno toga za naše studente. Kao prvo nudi mogućnost da odu u Evropu na razmjenu i da nauče nove jezike, upoznaju nove ljude, da polože određene predmete i da im se to prizna po povratku u BiH - kazao je Muhibić.

Istaknuo je također, kako će svim sudionicima to omogućiti da lakše i brže dođu do posla, ali i da izgrade one vještine koje traži tržište rada.

- Zainteresiranost za ovaj program iz godine u godinu sve je veća. Po broju sudionika u ovom programu, Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu u regiji zapadnog Balkana, odmah poslije Srbije. S druge strane u našu zemlju iz Evrope dolazi puno manje studenata nego što ih odavde ide u zemlje Unije, a mi bismo svakako htjeli da se broj stranih studenata u BiH poveća. Erasmus programi zasigurno olakšavaju studentima da steknu znanja i vještine koje tržište traži te da lakše dođu do posla - kazao je Muhibić.

Voditeljica Programa za zdravstvo i obrazovanje u Sektoru operacija Delegacije EU u BiH Jadranka Mihić kazala je kako je Erasmus+ jedan od najstarijih programa Evropske unije koji među ostalim nudi školarine, razmjene studenata i brojne druge pogodnosti.

- Također, studira se na više univerziteta izvan države i može se dobiti i "master degree", odnosno jedna zajednička diploma koja je onda priznata u svim državama gdje su studenti završavali studij. Inače Bosna i Hercegovina u ovom programu sudjeluje od 1997. godine, kada je bilo samo nekoliko prijavljenih studenata - kazala je Mihić.

Dodala je kako je trenutno evidentirano oko 1.500 studenata i akademskog osoblja iz Bosne i Hercegovine, koji sudjeluju u Erasmus programu te da su, od svih ponuđenih programa, za njih upravo internacionalna kreditna mobilnost, odnosno provođenje jednog perioda studija van države na nekom sveučilištu u Evropskoj uniji, najatraktivniji programi.

Studentica na Univerzitetu u Mostaru Mirna Ševo istaknula je kako je kroz Erasmus programe stekla najbolja iskustva te mnogo napredovala.

- Evropska unija, koja finansira ove programe, osigurava vam stipendiju i smještaj i to je zasigurno jedna odlična prilika za napredak i razvoj svakog studenta što u akademskom smislu, što u razvoju samog sebe. Ja sam učestvovala u Erasmus programima dva puta i preporučujem svim studentima da se odvaže i što prije iskoriste tu priliku koja je zasigurno jedan od najvažnijih aspekata današnjeg razvoja - kazala je Ševo.

Kada su u pitanju Erasmus programi, Evropska komisija povećala je sredstva za BiH, a od 2021. godine se očekuje kako će EU udvostručiti sredstva koja će se ulagati u ove programe pa će tako i mogućnosti biti znatno veće nego sada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.