open-navfaktor-logo
search
Brojni zahtjevi
Studentski centar Sarajevo rješava probleme: Uskoro uvođenje doručka?!
Rukovodioci i studenti Studentskog centra Sarajevo potvrdili su danas da je u toj javnoj ustanovi počelo rješavanje nagomilanih problema koji se tiču prije svega dugovanja, ali i ishrane studenta.
23.06.2021. u 13:05
get url
text

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Studentski centar Sarajevo Toni Vukadin kazao je na pres-konferenciji da su uspjeli riješiti pitanje ishrane studenta te da su obavljeni razgovori s dobavljačima kojima ta ustanova duguje dva miliona KM.

- Oni razumiju situaciju u kojoj se nalazimo i naše probleme koje ćemo u narednom periodu i sanirati tako da smo za sada uspjeli postići rješenje tog pitanja - dodao je Vukadin, najavljujući da će uskoro biti riješen i zahtjev studenta za uvođenje doručka.

Istaknuo je i da bi uskoro trebao biti otvoren društveni klub u Studentskom domu Bjelavama, što je također bio jedan o studentskih zahtjeva, a uspjeli su i ostvariti uštede od oko 80.000 KM jer ne namjeravaju angažirati vanjsku firmu za čišćenje i krečenje domova nego će to uraditi uposlenici.

Zahvalio je načelnicima nekoliko sarajevskih općina koji su im donirali higijenska sredstva, hranu, ali i računarsku opremu te je kazao da bi trebala biti otvorena i informatička sala u oba doma kako bi se omogućilo da studenti pohađaju online nastavu ako za tim bude potrebno i u narednoj školskoj godini.

Dodaje i da je nadležno kantonalno ministarstvo izrazilo opredijeljenost sistemskog rješenja pitanja poslovanja Studentskog centra jer su se do sada rješavali samo nužni problemi zbog čega su ispaštali najviše studenti.

Član Upravnog odbora Javne ustanove Studentski centar Sarajevo Refik Ožegović kazao je da postoji namjera da se proda zgrada na Vracama koja je u njihovom vlasništvu, bivši Tursko-bosanski koledž, kako bi se izmirili dugovi koju su nastali prema dobavljačima, ali i prema Poreskoj upravi u iznosu od pet miliona KM.

Vlada Kantona Sarajevo angažira je konsultantsku kuću koja će napraviti analizu i dati prijedlog kako bi Studentski centar Sarajevo mogao u budućnosti pozitivno poslovati.

Potpredsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Almedin Čvorak naveo je da su neki od zahtjeva studenata zaista riješeni, ali da i dalje ostaje pitanje utopljavanja odnosno zamjena stolarije i fasade na domovima, kao i povrat novca studentima.

Najavljeno je i da će se raditi na tome da cijena smještaja u sarajevskim domovima ne bude povećana, a rukovodstvo ustanove navelo je da se problemi s kojima se suočavaju neće odraziti na uvjete u kojima studenti borave.

Raspisan je i konkurs za prijem studenta na narednu školsku godinu, a smještaj bi u studentskim domovima moglo naći oko 1.300 studenta koji će boraviti samo u uvjetnim sobama. Cijena smještaja je između 130 i 150 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.