open-navfaktor-logo
search
Naučnici skeptični
Studija tvrdi da je korona u Italiji kružila u septembru prošle godine
SARS-CoV-2 je Italijom cirkulirao još početkom prošle 2019. godine, mnogo prije nego što se dosad vjerovalo, tvrdi nova studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sieni, čiji je glavni autor bio naučni direktor Giovanni Apolone.
16.11.2020. u 11:04
get url
text

Studija je objavljena u časopisu Tumori Journal.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su sudjelovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 posto ispitanika otkrivena su antitijela na koronavirus. Kod 14 posto je otkriveno da su antitijela imali već u septembru, piše Repubblica.it.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve sedmice oktobra bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je za Reuters Apolone.

- Ovo je glavno otkriće: ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitijela koja su mogla ubiti virus - rekao je Apolone, te dodao kako "to znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i s niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario".

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije. Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

- Za one ljude kod kojih su antitijela pronađena iz uzoraka krvi danih u septembru zaraza se vrlo vjerovatno dogodila u augustu - rekao je Apolone.

Dvoje naučnika, biolog Enrico Bucci sa Univerziteta Temple i imunologinja Antonella Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptično je oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih koronavirusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog koronavirusa. Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitijela nije validiran.

Skeptičan je i Massimo Galli, direktor odjela zaraznih bolesti u milanskoj bolnici Sacco.

- Recimo da imamo stvarne potvrde slučajeva. Zaista je teško pomisliti da je virus toliko star. Ako jest, treba se zapitati zašto mnogo ranije nije krenula epidemija - kaže Galli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.