open-navfaktor-logo
search
Protesti
Subašić Švedskoj akademiji nauka poručila: Sram vas bilo, vršite genocid nad nama živima
Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu
10.12.2019. u 18:42
get url
text

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu na kojoj je nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija dodjele nagrada na području fizike, medicine, hemije i ekonomije održana je u čuvenoj dvorani Konserthuset, a prisustvovali su ovogodišnji dobitnici, članovi švedske kraljevske porodice, kao i veliki broj zvanica. Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea, negatora genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

Na protestima se nalazi i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Teufika Šabanović, inicijatorka protesta koja je porijeklom iz Srebrenice, potvrdila je da se na protestima već okupilo nekoliko stotina osoba.

-Dodijelili su nagradu čovjeku koji negira genocid i ratne zločine koji su počinjeni na području BiH 90-ih godina. Mi stojimo na strani istine i pravde- poručila je Šabanović.

Kako je kazala, na protestima su i Majke Srebrenice kao i bivši logoraši. Očekuje se da će protesti trajati dva sata.

-Hvala vam, što ste došli ovdje da date podršku nama majkama koje se 20 godina borimo za istinu i pravdu. Da nam date podršku da Švedskoj kraljevskoj akademiji kažemo sram ih bilo, da im kažemo da vrše genocid nad nama živima. Danas je 10. decembar Dan ljudskih prava, danas se vrši nad nama genocid, gdje su nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima? Bez obzira na sve, naših 5.500 djece koja su preživjela genocid, koja su gledala kada im ubijaju oca, odvode brata, siluju majku, nemaju mržnju, nisu napravila niti jednu osvetu. Naša djeca su u BiH najbolja djeca, naša djeca su i u svijetu najbolja djeca. Sve to je pobjeda majki koje su preživjele rat i genocid u Prijedoru, Kozarcu, Vlasenici, Srebrenici, Višegradu.... svugdje gdje je došla četnička čizma napravila je genocid-poručila je predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić obraćajući se prisutnima na protestima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.