open-navfaktor-logo
search
Neopravdan trošak
Sud BiH: Nismo hapsili Fikreta Abdića jer ne može biti izručen
Sud Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost u kojem su pojasnili zbog čega dežurni sudija tog suda nije naložio službenicima SIPA-e da uhapse Fikreta Abdića nakon što je za njim INTERPOL raspisao potjernicu. 
01.10.2021. u 19:13
get url
text

Kako su naveli u saopćenju, Sud Bosne i Hercegovine je zaprimio akt INTERPOL-a, kojim se Sud obavještava da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za Fikretom Abdićem, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji.

VEZANI TEKST - Kćerka Fikreta Abdića: On nije uhapšen, otišao je jutros na posao; SIPA bez objašnjenja

- INTERPOL je svojim aktom sugerisao Sudu da je potraživano lice državljanin Bosne i Hercegovine i, što je pravno relevantno, krivično djelo za koje se lice potražuje je iz 2001. godine.  Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na krivična djela iz 2001. godine, a što i sam INTERPOL navodi. Shodno tome, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni, dežurni sudija nije naložio privođenje potraživanog lica. Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode - navodi se u saopćenju Suda.

Dodaju da "izjednačavanje ovog slučaja s drugim eskradicionim predmetima, u nekim medijskim natpisima, netačno je i potpuno pravno neutemeljeno".

VEZANI TEKST - SIPA se i zvanično oglasila o slučaju "hapšenja" Fikreta Abdića

- Činjenično i pravno različiti predmeti logično dovode do različitog postupanja Suda, koje je u svakom slučaju podložno kontroli i nadzoru od strane viših žalbenih instanci. Uz navedeno, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, niti ima nadležnost za postupanje u ekstradicionim predmetima, niti je donosilac odluke, niti je bio, niti u skladu sa zakonskim ovlastima trebao biti upoznat s predmetom. Sud Bosne i Hercegovine poziva na tačnost i doličnost u medijskom izvještavanju - saopćili su iz Suda BiH.

U saopćenju su podvukli da sudije donose odluke samostalno i u skladu sa zakonom.

Podsjetimo, konfuziju u vezi sa (ne)privođenjem Fikreta Abdića izazvao je videosnimak koji je objavila Abdićeva Laburistička stranka na kojem se vidi da su inspektori SIPA-e došli u Abdićevu kuću i saopćili mu da će biti lišen slobode po potjernici INTERPOL-a, ali je jučer iz te policijske agencije zvanično saopćeno da on nije uhapšen.

Nakon toga su pojedini mediji prozvali Sud BiH, kao i dežurng sudiju, ali i predsjednika Suda BiH zbog neizdavanja naredbe za njegovo hapšenje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.