Službenici MUP-a RS su naveli kako se grupa "nepristojno ponašala – obavljala namaz, čime je izazvala uznemirenost javnosti".

Čavčić, koji je pod pritiskom potpisao preuzimanje naloga, žalio se Osnovnom sudu na Sokocu, ali je dobio odgovor u kojem se navodi da je odbijen njegov zahtjev za sudskim odlučivanjem.

Kako stoji u obrazloženju, okrivljeni je prihvatio odgovornost za prekršaj stavljanjem svog potpisa u dijelu prekršajnog naloga gdje je navedeno: "Prihvatam odgovornost za prekršaj opisan u ovom prekršajnom nalogu i odričem se prava na sudsko odlučivanje".

S obzirom na to da je snimio fotografiju prekršajnog naloga, koju je kasnije i objavio na društvenim mrežama, iz nje se jasno vidi da je potpisao upravo suprotno – da je primio nalog, ali da ne prihvata odgovornost.

VEZANI TEKST - Klanjali na Trebeviću pa kažnjeni sa 100 KM: "Nepristojnim ponašanjem izazvali uznemirenost građana"

Bajro Čavčić rekao je za Stav da je očekivao ovakvu reakciju sokolačkog suda te da neće odustati od pravde.

- Pored toga što smo im dostavili kopiju naloga u kojem jasno stoji da ne prihvatam odgovornost, oni su se odlučili izdati rješenje u kojem piše da sam prihvatio odgovornost. Poslat ćemo im žalbu pa ćemo vidjeti dokle će ići njihov bezobrazluk. U svakom slučaju, nećemo odustati - kazao je, dodavši kako ostaje pri svojoj odluci da neće platiti kaznu.