open-navfaktor-logo
search
Opravdano
Sud u Brazilu kaznio Apple, svakom kupcu moraju isplatiti 1.081 dolar
Apple mora platiti malo više od hiljadu dolara kupcu jer uz novi iPhone nisu dostavili i punjač. Sud u gradu Goiania u Brazilu presudio je da kompanija mora odgovarati za prodaju uređaja bez punjača.
22.04.2022. u 07:58
get url
text

Sud je zaključio da kompanija tom svojom praksom od kupca zapravo zahtijeva da kupi dva odvojena artikla kako bi jedan od njih ispravno funkcionirao te su to prozvali "nezakonitom poslovnom praksom".

Zbog toga je Appleu naloženo da kupcu isplati 5000 brazilskih reala (1.081 dolar) te da mu dostavi i punjač. Ima 10 dana da to učini ili će morati plaćati dodatnu kaznu, piše Unilad.

Apple je prestao isporučivati ​​adaptere za svoje uređaje još 2020. godine, a brazilska je vlada zbog toga kaznila firmu s dva miliona dolara. Kompanija je to pokušala opravdati "brigom za okoliš".

Međutim, sudac je zaključio da kabal Appleovog punjača radi samo s adapterima koji imaju USB-C priključak pa je kupcu ograničeno koje adaptere može kupiti. Appleovi proizvodi, rekao je, ipak su posebno dizajnirani da pristaju samo određenom kablu.

- Nije primjereno da se takvom mjerom nastoji smanjiti utjecaj na okoliš, budući da, prema svim dokazima, optuženik i dalje nastavlja proizvoditi tako bitan pribor za uređaj, ali ga sada prodaje zasebno - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.