Sud u Ruandi u ponedjeljak odlučio je da je Paul Rusesabagina kriv na osnovu optužbi u vezi s terorizmom. Rusesabaginu, istaknutog protivnika ruandske vlade, vlasti su optužile za davanje podrške iz inostranstva jednoj pobunjeničkoj grupi u Ruandi. Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora.

Ovaj 67-godišnjak je zaslužan za spas stotina života tokom genocida 1994. godine, a njegovi postupci bili su inspiracija za uspješni holivudski film "Hotel Ruanda".

Rusesabagina je uhapšen u augustu 2020. pod misterioznim okolnostima, nakon što je avion koji je letio za Burundi, na koji se ukrcao iz UAE, sletio u glavni grad Ruande, Kigali. Bivši hotelijer optužen je za devet krivičnih djela, uključujući pripadnost terorističkoj organizaciji, finansiranje terorizma, ubistva i oružanu pljačku.

U napadima koje je izveo lokalni Nacionalni oslobodilački front (FLN) ubijeno je najmanje devet civila tokom 2018. godine.

Rusesabagina, koja je sada belgijski državljanin, navodno je koristio WhatsApp iz inostranstva kako bi kordinirao prodaju oružja koje je korišteno za terorističke napade.