VEZANI TEKST - Suđenje za ubistvo policajaca: Muškarac s ožiljkom na licu obilazio mjesto zločina

Svjedokinja Ana Koštović, supruga trećeoptuženog Trifkovića, svjedočila je o saznanjima u vezi s ubistvom dvojice policijskih službenika, a o čemu je, prema vlastitom kazivanju, dala izjavu u MUP-u KS 30. aprila 2021. godine.

Ispričala je kako je Trifkovića upoznala početkom 2018. godine, te da su se viđali dok je bio u kućnom pritvoru u predmetu kodnog naziva "Volan", a u kojem je osumnjičeno zajedno sa više osoba koje su u međuvremenu optužene za krađa vozila na području KS. 

Navela je kako se Trifković polovinom juna ili jula 2018. dao u bjekstvo zbog prekršenih izrečenih mjera, te da je čula kako se nalazio u Crnoj Gori.

U fokusu direktnog ispitivanja našlo se pitanje u vezi sa stanom u Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu, gdje se, prema određenim saznanjima, trećeoptuženi Trifković krio početkom januara 2019. godine.

Odgovarajući na upite zastupnice optužbe u tom kontekstu, svjedokinja je potvrdila kako joj je poznanica Sanja Gajić dala ključ od stana "na dan" na spomenutoj adresi, utvrdivši da ona (svjedokinja) nikada nije bila u tom stanju, odnosno da je ključ uzela ne razmišljajući da neće moći tamo otići, odbijajući mogućnost da je tamo boravila s Trifkovićem.

Prema njenom kazivanju, 6. januara 2019. je provela u pripremama za Badnje veče, a jutro narednog dana u crkvi, što kako je navela, mogu potvrditi njena majka i sestra.

VEZANI TEKST - Obilježena četvrta godišnjica ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubice još nekažnjene

Odgovarajući u unakrsnom ispitivanju na upite Macanovog advokata Duška Tomića, svjedokinja Koštović je kazala kako je kasnije saznala da je njen suprug u vezi s ubistvom policajaca, te da nikada nije posumnjala da on ima veze s tim, kao i da je on (Trifković) kategorično tvrdio da o tome nema nikakvog saznanja.

Nadalje je potvrdila kako je razgovarala sa Macanovom suprugom, te je tri puta bila u SIPA-i, kao i da je šest sati ispitana u MUP-u KS, opisujući kao traumatično iskustvo, tokom čega se "osjećala više kao osumnjičena".

Svjedok Sabahudin Kremić, s adresom u ulici Geteova (mjesto zločina) ispričao je kako ga je kobne noći probudila pucnjava, te da je s prozora na šestom spratu vidio policijsko vozilo koje se polako kretalo prema kafiću u toj ulici, iako se radilo jednosmjernoj saobraćajnici.

Na drugoj strani ugledao je bijelo vozilo na otvorenom haubom, nakon čega je čuo plač, a na mjestu događaja je u međuvremenu stiglo i vozilo hitne pomoći.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju detaljnije opisao dinamiku i hronologiju, kao i gdje se sve dešavalo, te potvrdio kako je pet-šest puta o tome saslušan, a da je prva izjava o tome šta je vidio kobne noći dao u Policijskoj stanici Novi Grad istog jutra, 26. oktobra 2018. godine.     

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u kraćim vozilima - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama. 

VEZANI TEKST - Ubistvo policajaca: Pročitajte kompletnu optužnicu Tužilaštva KS protiv Marinkovića, Macana i Trifkovića

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općini Novi Grad, i Zmaju od Bosne, općini Novo Sarajevo.      

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke "seat-leon" u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila "audia A-6" uz učešće svih trojice optuženih.

Nakon opsežne i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu počelo je 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke tereta trojice optuženih za dva krivična djela - ubistva i tešku krađu.

Pretres u ovom predmetu, kako je uobičajeno, propraćen je jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima ui oko Kantonalne palače pravde.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 30. maj, kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem novih svjedoka optužbe.