open-navfaktor-logo
search
Protiv restrikcije
Sukobi policije i demonstranata u Londonu
U Londonu je sinoć došlo do nereda kada su se demonstranti sukobili sa policijom protestirajući protiv najnovijih restriktivnih mjera koje je uvela britanska vlada.
06.11.2020. u 09:13
get url
text

Prema saopćenju policije, prilikom demonstracija uhapšene su 104 osobe zbog kršenja mjera propisanih za suzbijanje širenja koronavirusa.

- Više od 100 ljudi koji su uhapšeni morat će se suočiti s posljedicama svojih djela - objavila je policija.

Tokom noći policija je nastavila akciju i očekuje se da će biti privedeno još demonstranata koji krše mjere sigurnosti.

Londonska policija je bila primorana da se sukobi sa velikom grupom koja je bila bijesna zbog pooštravanja mjera zbog koronavirusa, prenosi engleski Express.

Prema zakonskim odredbama o lockdownu zbog koronavirusa, oni koji žele protestirati moraju prvo predati policiji procjenu rizika, a legalnost demonstracija ovisi o socijalnom udaljavanju i upotrebi zaštitnih maski, rekao je glasnogovornik Scotland Yarda.

Uprkos pozivima premijera Borisa Johnsona i ministra unutrašnjih poslova Pritija Patela za strožim provođenjem zakona koji se odnosi na mjere protiv žirenja koronavirusa, nove smjernice koje je policija izdala u četvrtak propisuju da kazne i hapšenja koriste samo kao "krajnju mogućnost", prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.