Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar,  Admir Katica i Nusret Selimović, nisu odgovarali na naše telefonske pozive i poruke,  kako bi smo razjasnili dileme vezane za jutrošnje istupe dopredsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Zanimalo nas je da li ih je Konaković obavijestio i od njih zatražio pojačano prisustvo policije u zgradi KS, te da li će (ukoliko ih je zaista službeno obavijestio) udovoljiti njegovom zahtjevu.  Također, zbog pravovremenog informisanja javnosti, pitanje za Katicu i Selimovića bi bilo, da li i oni kao i Konaković raspolažu saznanjima o mogućim incidentima u zgradi Vlade, odnosno Skupštine KS, te ko bi to izazvao incidente, kako je to Konaković najavio. 

-Pošto imamo najave, a ovih dana se to dešava i u parlamentu RS-a, i u Crnoj Gori vidimo da je vruće, da će biti nekih pokušaja nasilnih održavanja sjednica, obavijestio sam komesara policije KS i Ministarstvo unutrašnjih poslova... Zatražio sam pojačano prisustvo policije u ovim danima u Kantonu Sarajevo. Iako fizički, prebrojao sam nas, ne vidim kako bi to oni mogli fizički, ali se mi se time nećemo baviti. Nego ćemo zaštiti instituciju institucionalno. Dakle, pojačano prisustvo policije, kako bi predsjedavajućeg i zamjenike zaštitili u obavljanju svoga posla - rekao je Konaković.

Od koga Konaković pokušava zaštititi instituciju i ko to kome prijeti nasiljem odnosno fizičkim obračunom o kojem Konaković govori?

I zbog čega i od koga treba štititi predsjedavajućeg i zamjenike u obavljanju posla?

Po svemu sudeći, ako se sagledaju sva današnja dešavanja koja su bila u potpunosti u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo trebali bi biti zaduženi da zaštite njegovu fotelju od nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ili ukratko, demokratske procese spriječiti autokratskim ponašanjem.

VEZANI TEKSTKonaković tvrdi da ima "najavu" nasilja u Skupštini, pozvao policiju u pomoć!?