open-navfaktor-logo
search
Ustav i nadležnosti
Sutra sjednica NSRS, opozicija je naziva farsom, vladajući tvrde da se neće govoriti o Deklaraciji SDA
Šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić tvrdi da taj dokument nije o septembarskoj programskoj Deklaraciji SDA, niti će zaključci biti o tome
10.11.2019. u 10:02
get url
text

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na zahtjev vladajuće većine u tom bh. entitetu, bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Na predloženom dnevnom redu je samo jedna tačka, Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina zastupnika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna zastupnika.

Pripremljena informacija za zastupnike sadrži 50 strana, u kojoj se daje mišljenje vladajućih o prirodi dejtonske strukture BiH, zatim, kako su naveli, "neustavnim intervencijama na Ustav BiH koje umanjuju ustavnu važnost entiteta i obaveze institucija RS-a da stanu u zaštitu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma, kao i svega što RS-u po Ustavu i zakonima pripada”.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić tvrdi da taj dokument nije o septembarskoj programskoj Deklaraciji SDA, niti će zaključci biti o tome.

Zaključci će, kazao je, ići u pravcu da se postojeće nadležnosti RS zadrže, a neustavno prenesene vrate.

U SDS-u smatraju da je najavljena sjednica još jedna farsa vladajućih, a u PDP-u ističu da je to zasjedanje nepotrebno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.