open-navfaktor-logo
search
Vjeruješ ili ne
Sva čuda i čudotvorci u BiH: Preko trojanske breskve iz Gabele i ukazanja u Međugorju do Torabijeve vode i priramida
Bosna i Hercegovina je u posljednjih četrdesetak godina bila, između ostalog, i prostor pojavljivanja raznih čuda i čudotvoraca, zbog kojih je izazivala veliku pažnju ne samo u regiji, već u cijelom svijetu.
24.01.2021. u 16:52
get url
text

Neki su imali kratak vijek trajanja, bez ikakve naučne verifikacije uz kratkotrajan sociološki i ekonomski efekat. Oni vjerskog karaktera zadržali su se do danas, poput ukazanja Gospe u Međugorju.

Ovo mjesto u zapadnoj Hercegovini prvi put se spominje 1599. godine, ali je Međugorju najvažniji datum 24. juni 1981. Tog dana šest mladih mještana je prema njihovim riječima svjedočilo ukazanju Gospe. U protekle četiri decenije Međugorje su posjetili milioni hodočasnika iz cijelog svijeta, ovaj dio Hercegovine doživio je nevjerovatan ekonomski bum, prihodi su bili ogromni. Vjernicima nije smetalo što čudo u Međugorju ne priznaje Vatikan.

Neuspješna avantura Meksikanca u Hercegovini

Ostajemo u zapadnoj Hercegovini, četiri godine kasnije Meksikanac Roberto Salinas Price izazvao je pravi potres u arheološkim krugovima, ustvrdivši da se Troja nalazila u Gabeli, a ne u Maloj Aziji.  U knjizi Homerova slijepa publika navodi se da je Troja obuhvaćala Hercegovinu i dio Dalmacije, a sveti grad Ilios je navodno bila Gabela. Kada je Salinas Price posjetio Gabelu, dočekalo ga je nekoliko hiljada oduševljenih mještana. Krenula je euforija, povrće i voće iz Gabele u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli… prodavalo se kao – trojanska breskva, trojanski paradajz, trojanska paprika…      

Jedan od kritičara Meksikanca, arheolog Đuro Basler je u jednoj emisiji tadašnje TV Sarajevo kazao da je on istraživao Gabelu "i da tamo ima samo kupina i zmija". I tu je bio kraj Trojanskog rata u Hercegovini.

Svjevrsni arheološki udar izveo je Semir Osmanagić u jesen 2005. godine kada je plasirao tezu da je Visoko okruženo ni manje ni više već piramidama, a jedna od njih je, prema njegovim riječima, najveća na svijetu. Pored piramida koje se još ne vide, Osmanagić je 2016. otvorio Park ravne 2 koje godišnje pohode deseci hiljada ljudi. Park ima tunele, šetnice, platforme za jogu i meditaciju… No, malo je naučnika, kako u BiH, tako i u svijetu, koji dijele Osmagićevu tvrdnju o bosanskim piramidama. Ako ništa, Visočani su osjetili pozitivne ekonomske efekte "otkrivanja piramida".

Kugle iz Zavidovića: Otkud, za šta su služile

Olimpijska dvorana "Juan Antonio Samaranch" na Zetri bila je mjesto zatvaranja neponovljivih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, pod njenim svodom sportske čarolije izvodili su klizačica Katarine Witt, klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean zaustavio je planetu tokom njihove neponovljive izvedbe uz taktove Ravelovog Bolera, košarkašku magiju prenosio nam je Toni Kukoč. Slavni muzičar Elton John je svoju svjetsku turneju 1984. počeo, logično, iz grada koji je tada bio u centru svjetske pažnje…, ali niko nije izazvao nezapamćenu histeriju kao samoprozvani iscjelitelj iz Maroka Mekki Torabi.

"Moći" Marokanca u olimpijskoj dvorani

U jesen 2010. godine pred ulazima dvorane tiskale su se hiljade Bosanaca i Hercegovaca u potrazi za nadom, ozdravljenjem, stajalo se satima u redu, da bi ih konačno onako umorne Torabi samo dotakao nekoliko sekundi uz dobijenih nekoliko paketa "čudotvorne vode". Tog oktobra i novembra nastao je vic kako su sva vrela oko Sarajeva presušila, Torabijeva voda bila je zlato, a Bosanci i Hercegovci potrošili su velike novce za tekućinu koja donosi "čudo". Islamska zajednica u BiH i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poručili su da Torabi sa svojim "moćima" nije dobrodošao.

Zavidovići su poznati kao rodno mjesto najvećeg fudbalera BiH svih vremena Safeta Sušića i nekadašnjem privrednom gigantu Krivaji, ali i po desecima velikih kamenih kugli. Zasad nema naučnog odgovora otkud kugle, čemu su služile, kako je moguće da su savršenog preciznog oblika… Zna se da su slične kugle pronađene u Meksiku i u nekim državama Južne Amerike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.