open-navfaktor-logo
search
Španija
Sve je povezano sa koronavirusom: Istražuje se smrt 17 penzionera u domu u Madridu
Otvorena je istraga o 17 smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom u jednom od domova penzionera u Madridu pošto se udruženje za zaštitu pacijenata požalila na postupanje u toj ustanovi, rekao je u srijedu glasnogovornik državnog tužilaštva.
18.03.2020. u 17:49
get url
text

Od petka je u domu Monte Hermoso umrlo 15 štićenika od infekcije, a šestero drugih premješteno je u bolnicu. U bolnici je još najmanje dvoje preminulo, saopćila je zdravstvena služba pokrajine Madrid.

- Smatramo da nam je bila dužnost zatražiti istragu ovog čudnog slučaja - rekla je Carmen Flores, predsjednica udruženja Defensor del Paciente (Branitelj pacijenata).

Udruženje je reagiralo na medijske izvještaje o preminulima, ali informacije o broju umrlih variraju pa je tako dnevnik El Mundo, pozivajući se na svoje izvore, napisao da je umrlo 20 pacijenata.

Udruženje želi provjeriti je li počinjeno neko krivično djelo.

Nakon objave vijesti o brojnim smrtima u bolnici, vlast regije Madrida poslala je materijal i lijekove u taj dom.

Regionalni zvaničnik odgovoran za zdravstvo Enrique Ruiz Escudero rekao je za radijsku stanicu Cadena SER kako radi na tome da sve bolnice budu u kontaktu sa svim staračkim domovima. U njima žive osobe najranjivije na virus.

U Španiji, drugoj europskoj zemlji po broju oboljelih od koronavirusa nakon Italije, umrlo je 600 osoba.

Predsjednica regije Isabel Díaz-Ayuso jedna je od 13.790 zaraženih virusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.