open-navfaktor-logo
search
Press Štaba CZ FBiH
Sve spremno za dolazak bh. državljana iz Rima u Sarajevo
Danas je održana i druga konferencija za novinare Federalnog štaba civilne zaštite na kojoj su govori Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, Vlatka Martinović, direktorica Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje. 
26.03.2020. u 17:16
get url
text

Grupa bosanskohercegovačkih državljana sutra će iz Rima avionom doputovati na sarajevski aerodrom, a svi nadležni koji trebaju da dočekaju putnike dobili su upute na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite.

Načelnik Štaba Fahrudin Solak na konferenciji za medije je kazao da neće biti nikakvih problema te da će svi putnici ići u karantin.

- Federalni zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva poduzet će aktivnosti - istakao je Solak.

Naredbom Štaba od Međunarodnog aerodroma Sarajevo traži se da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona, a od Granične policije BiH da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti da bi se obezbijedilo što kraće zadržavanje putnika na aerodromu, uz poštivanje svih preventivnih mjera i mjera dezinfekcije.

Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da obezbijedi prevoz putnika i prtljaga nakon završene procedure na aerodromu do mjesta određenog za karantin.

Vijeće ministara danas je na telefonskoj vanrednoj sjednici donio Odluku o evakuaciji državljana Bosne i Hercegovine iz Republike Italije i za te namjene odobrio 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve.

Za povratak svih državljana BiH koji se, prema evidenciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, trenutno nalaze u Italiji, bit će osiguran čarter let na relaciji Sarajevo – Rim – Sarajevo. Među državljanima BiH koji se nalaze u Italiji, najbrojniji su mladi košarkaši koji su u Italiji pohađali školu sporta.

Nakon slijetanja u Sarajevo, svi putnici će, prema preporukama zdravstvenih institucija, biti upućeni u karantin u mjesto koje je u skladu sa njihovim mjestom prebivališta.

Zadužuje se Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine da pripremi nadležnim tijelima spiskove državljana koji će doputovati u Bosnu i Hercegovinu sa njihovim mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini radi upućivanja u karantine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Iako je najavljeno bilo da će se na pressu obratiti Jelka Milićević, to se nije dogodilo.

Javnosti se obratila direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović koja je poručila da je opskrba lijekovima ista kao i prije pojave koronavirusa.

Naglasila je da je Zavod prije pojave poduzeo određene mjere, kontaktirao sve svoje dobavljače i zatražio nabavku određenih zaliha lijekova.

- Opskrba lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti FBiH ide kontinuirano i ista je kao i prije pojave koronavirusa u BiH - naglasila je Martinović na konferenciji za medije.

Kazala je da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja u kontaktu sa pacijentima koji su na liječenju u klinikama van države.

- Njihovo liječenje se odvija po protokolima tih klinika - rekla je Martinović.

Pozvala je građane da budu solidarni, odgovorni i smireni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.