VEZANI TEKST - Erdogan: Bez pokazivanja poštovanja prema islamu, Švedska da ne gaji velike nade o članstvu u NATO-u

Kristersson se, u društvu ministra vanjskih poslova Švedske Tobiasa Billstroma i ministra odbrane Pala Jonsona, obratio novinarima u Štokholmu i istakao da je njegova zemlja suočena s najozbiljnijim sigurnosnim problemom nakon Drugog svjetskog rata.

- Neki ne razumiju koliko je ozbiljan ulazak Švedske u NATO. Provokatotari pokušavaju spriječiti članstvo Švedske. Želimo se vratiti dijalogu s Turskom. Turska donosi odluke samostalno, moramo to poštivati. Želimo smiriti ovu situaciju - rekao je Kristersson.

Podsjetivši da Finska želi zajedno sa Švedskom ući u NATO, Kristersson je kazao da Finska još uvijek želi ući u NATO sa Švedskom, ali da neće biti spriječena da to uradi samo ako neko blokira ulazak Švedske.

Osvrnuvši se na posljednje izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o Švedskoj, Kristersson je rekao da ne želi komentirati te izjave, ali da smatra da je ne treba tumačiti da je Erdogan zatvorio vrata Švedskoj u NATO-u.

- Švedska želi otvoreno govoriti o članstvu u NATO-u. Evo 28 zemalja već je donijelo pojedinačne odluke o članstvu Švedske i Finske u NATO-u, Turska sama odlučuje. Švedska traži funkcionalan dijalog kako bismo ispoštovali sporazum između Finske i Turske i to nije sporno. U suprotnom, posljedice za švedsku sigurnost postoje - kazao je švedski premijer.

U subotu je pod policijskom zaštitom u centru Štokholma i ispred turske ambasade održan skup na kojem je danski ekstremni političar Rasmus Paludan zapalio Kur'an. To je izazvalo burne reakcije iz islamskog svijeta, a turski predsjednik Erdogan poručio je da oni koji odobravaju i zanemaruju takve gnusne akte vrijeđanja muslimana i islama ne mogu očekivati tursku podršku i odobrenje za ulazak u NATO.

Šef švedske diplomatije Billstrom rekao je da spaljivanje knjiga ima tamnu historiju.

VEZANI TEKST - Švedska dozvolila antiturski protest tokom kojeg će danski ekstremni desničar ponovo spaliti Kur'an

- Izjaviti ovo ne znači dodvoravati se Turskoj. Oštre reakcije su bile i u drugim zemljama u kojima se održavaju protesti, poput Afganistana i Pakistana. Na društvenim mrežama digli su se glasovi za bojkot švedske robe. Vlada pozorno prati situaciju - kazao je Billstrom.

Švedski ministar odbrane Jonson izjavio je i da će se švedski napori za članstvo u NATO-u nastaviti i da će to mnogo doprinijeti sigurnosti Švedske.