open-navfaktor-logo
search
Amerika
Svi na nogama: Pojavio se još jedan kineski "špijunski" balon, sad se oglasili i iz Ministarstva vanjskih poslova Kine
Pentagon je u petak uveče saopćio da još jedan kineski špijunski balon trenutno prolazi kroz Latinsku Ameriku.
04.02.2023. u 09:30
get url
text

VEZANI TEKST - Kineski špijunski balon iznad SAD-a digao na noge vrh Pentagona

- Vidimo izvještaje o balonu koji prolazi kroz Latinsku Ameriku. Sada procjenjujemo da se radi o još jednom kineskom balonu za nadzor - rekao je sekretar za štampu brig. general Patrick Ryder u izjavi za CNN.

Nejasno je gdje se tačno balon nalazi iznad Latinske Amerike, ali američki zvaničnik kaže za CNN da izgleda da trenutno ne ide u Sjedinjene Države.

Oglasili su se i iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Bespilotni kineski vazdušni brod koji je ušao u američki vazdušni prostor bio je nesreća uzrokovana "višom silom" - rekao je u subotu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kazao je da je održavanje "kontakta i komunikacije na svim nivoima" važno zajedničko razumijevanje koje su postigli kineski i američki predsjednici na svom sastanku na Baliju.

- Ovo je potpuno neočekivana situacija uzrokovana višom silom i činjenice su vrlo jasne - istakao je portparol.

- To je civilni vazdušni brod koji se koristi u istraživačke, uglavnom meteorološke, svrhe. Pod uticajem Vesterlija i sa ograničenom sposobnošću samoupravljanja, vazdušni brod je skrenuo daleko od planiranog kursa - dodao je.

Zvaničnici i dalje uvijek prate sumnjivi kineski balon dok putuje Sjedinjenim Državama. Pentagon je rekao da trenutno ne predstavlja prijetnju i očekuje se da će ostati iznad SAD-a idućih nekoliko dana.

Zbog ovog incidenta je američki državni sekretar Antony Blinken odgodio svoj put u Kinu ovog vikenda. Incident je nazvao "očiglednim kršenjem našeg suvereniteta", ali je rekao da će linije komunikacije ostati otvorene za rješavanje ovog pitanja.

Američki predsjednik Joe Biden je tokom dana stalno bio informiran o navodnom kineskom špijunskom balonu dok lebdi iznad SAD-a. Zvaničnik administracije je kazao i da su Biden i zvaničnici nacionalnog sigurnosnog tima razgovarali su o opcijama, uključujući obaranje balona.

Ranije je vojska savjetovala da se balon ne obara zbog opasnosti od pada krhotina, ali bi se situacija mogla promijeniti kako se balon kreće prema istočnoj obali.

Zvaničnik je rekao da se razmatra više opcija, ali je odbio da precizira šta bi te opcije mogle uključivati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.