Po svemu sudeći, tog dokumenta neće ni biti u skoroj budućnosti.

- U BiH nema zakona o kriptovaluti i njenoj upotrebi, dok je recimo u Srbiji nedavno usvojen Zakon o digitalnoj imovini koji upravo tretira ovu oblast. Iskreno, nama prije ovog zakonskog dokumenta nedostaje mnogo važnijih, ali ukoliko želimo ići ukorak sa svijetom, i to nas čeka. Svijet ne stoji, ide dalje, a mi čekamo – kaže Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

VEZANI TEKST - Krajišnici gledaju u budućnost: U Sanskom Mostu kriptovalutom mogu se kupovati kućanski aparati

Naš sagovornik upoznat je da već postoje kompanije sa sjedištem u BiH koje posluju plaćanjem kriptovalutama, prije svega bitcoinom.

- Oni rade virtuelno, naplata je negdje u inostranstvu. Pitanje je šta se dešava kada se taj novac prebacuje u BiH, u tom slučaju mora država naplatiti neku vrstu poreza. No, i za to je neophodan odgovarajući zakonski akt – ističe Mahmuzić.

A kada se i bude razmišljalo o zakonskim propisima u ovom segmentu ekonomije, čeka nas politizacija, smatra Mahmuzić.

- Suočit ćemo sa raznim tumačenjima, koi nivo vlasti u BiH treba da regulira ovu oblast. Ispolizirat će se i one stvari koje nemaju veze s politikom. Na državnom nivou imamo Centralnu banku BiH koja održava monetarnu stabilnost u skladu s Currency board aranžmanom, dok nadzor nad bankama je u nadležnosti entiteta. Kako će se usaglasiti svi interesi – podvlači Mahmuzić.

Kada je u pitanju usvojeni Zakon o digitalnoj imovini u našem istočnom susjedstvu, iz Narodne banke Srbije (NBS) su upozorili "sve korisnike da sa bitcoinom postupaju na sopstvenu odgovornost i da je plaćanje u Srbiji njime nemoguće te da centralna banka ne garantuju za njihovu vrijednost". Pored toga, iz NBS-a su naglasili kako virtuelne valute nemaju status valute, niti zakonskog sredstva plaćanja, što je u Srbiji dinar. 

Na internetu postoje specijalizovane berze i mjenjačnice, u Srbiji ih ima nekoliko i postoje zahvaljujući činjenici da nisu zabranjene.

- To je uvijek tako sa inovacijama - kaže za BBC Aleksandar Matanović, direktor online kriptomenjačnice ECD.

Da bi se za dinare kupio bitcoin u Srbiji potrebno je napraviti tri koraka, prijaviti se na online berzu koja posluje u više od 100 zemalja svijeta, uraditi depozit dinara na berzi i postaviti nalog za kupovinu bitcoina dinarima. Cijena za jedan bitcoin iznosila je prošle godine 1.150.000 dinara, što je oko 11.000 dolara.