open-navfaktor-logo
search
Akcija specijalaca
Svjedoci u Idlibu govorili o operaciji u kojoj je neutraliziran vođa ISIL-a Al Baghdadi
Prvo je sa tla otvorena vatra na helikoptere, a onda je jedan od helikoptera bombardirao mete na zemlji. Iz dvaju helikoptera su se vojnici spuštali na tlo, a vidjeli smo i nekoliko helikoptera koji su nadlijetali iznad njih, kazao je Neccar
28.10.2019. u 15:03
get url
text
get url
text

Reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je sa svjedocima operacije u kojoj su specijalne američke snage proteklog vikenda neutralizirale vođu terorističke organizacije ISIL Abu Bakra al-Baghdadija. Nakon zračnih napada, američki specijalci su u noći sa subote na nedjelju helikopterima spušteni na lokalitet kod sela Barisa u sirijskoj provinciji Idlibu i izveli su operaciju s ciljem neutralizacije Al-Baghdadija.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je u Bijeloj kući izjavio da je Al-Baghdadi kukavički i cvileći pobjegao u tunel u kojem je aktivirao prsluk s eksplozivom i ubio sebe i troje djece koja su bila s njim.

Reporterska ekipa AA prethodno je snimila lokalitet na kojem se odvijala operacija neutralizacije Al-Baghdadija, a potom je i razgovarala sa svjedocima tog događaja.

Jedan od svjedoka operacije Halit Neccar kazao je da je sve počelo oko 23 sata po lokalnom vremenu kada su stigli helikopteri.

-Prvo je sa tla otvorena vatra na helikoptere, a onda je jedan od helikoptera bombardirao mete na zemlji. Iz dva helikoptera su se vojnici spuštali na tlo, a vidjeli smo i nekoliko helikoptera koji su nadlijetali iznad njih - kazao je Neccar.

Ističući da se od straha sakrio ispod stepenica, Neccar je kazao da je čuo kako vojnici, koji su se spustili iz helikoptera, jednom mještaninu govore da se udalji sa te lokacije.

-Čuli smo četiri eksplozije koje su potresle selo. Nakon toga su vojnici vikali civilu s kojim su prije razgovarali da se može vratiti u selo. Poginuli su izgorjeli i nisu bili prepoznatljivi - kazao je Neccar.

On je dalje kazao da su uslijedile uzajamne paljbe sa kopna i iz helikoptera i da je sve trajalo do 3.30 sati po lokalnom vremenu.

-Među metama je bilo i jedno vozilo u pokretu. Ispred objekta koji je bio meta operacije su bili leševi žene i djeteta. Ambulantna kola su odvezla neke ranjenike - kazao je Neccar.

I mještanin Ahmed Muhammed de Barisa je bio svjedok operacije američkih specijalaca i tvrdi da su se helikopteri tu zadržali do dva i po sata, a da je potom došao izviđački avion.

-Pet minuta kasnije su uslijedile snažne eksplozije. Dvije takve smo čuli, a onda još dvije. Sa tla su poslani svjetlosni signali šta da se gađa iz zraka - tvrdi Muhammed.

Opisujući jačinu eksplozija, Muhammed je kazao da su pukla stakla na njegovoj kući koja je dva kilometra udaljena od mjesta operacije.

-Otišli smo na taj lokalitet i našli devastirane objekte. Na tlu smo zatekli leševe i raskomadana tijela - kazao je Muhammed.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.