U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje 20-godišnjem Almiru Ejuboviću iz Hadžića, koji se tereti za izazivanje teške saobraćajne nesreće krajem juna na autoputu A1 Sarajevo - Zenica, u mjestu Butile, u kojoj su poginule tri djevojke, dok je jedna teško povrijeđena. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Husein Delalić na početku ročišta kazao je kako je Ejubović uputio nekoliko zahtjeva za posjete i podnesaka, što mu je odbijeno. 

Na današnjem ročištu svjedočila je Ajla O., sestra stradale Lejle O., a koja je u trenutku nesreće bila u automobilu "BMW", kojim je upravljao Ejubović. Sudija Delalić odlučio je da se njene izjave sa svjedočenja ne objavljuju u medijima, budući da je djevojka u trenutku nesreće bila maloljetna, kao i zbog traume koju je preživjela. 

Policajac MUP-a Kantona Sarajevo Amir Zufić, iz odjela za saobraćajne istrage, ispričao je kako je 29. juna bio u Općoj bolnici zbog jedne druge nesreće kako bi pratio stanje motocikliste koji je povrijeđen u toj nesreći. 

- U bolnicu su stigla dva vozila Hitne pomoći kojima su dovezene tri osobe. Dvije ženske osobe su smrtno stradale u nesreći, dok je treći muškarac, koji je dovezen, bio povrijeđen. Nismo znali njihov identitet, u Hitnoj pomoći su ih vodili kao "XY", jer nisu imali dokumente. Kolega i ja smo se odmah zaputili na mjesto nesreće, zajedno sa tužiteljicom koja je s nama trebala na uviđaj, dok je treći kolega ostao u bolnici - kazao je Zufić.

Dodao je kako mu je dežurni operativni javio da se na mjestu nesreće nalaze dva svjedoka, pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Zufić, kako je na samom početku svjedočenja kazao, u policiji radi od 1991. godine, dok je u odjelu za saobraćajne istrage posljednjih 15-ak godina. 

- Tolike godine sam tu, ali strašniji prizor nisam vidio. U vozilu su bila dva lica, čiju smrt su konstatovali medicinski radnici. Osim kolega i tužiteljice, na mjesto događaja stigao je i vještak mašinske struke, a mi smo kasnije fiksirali tragove i pregledali vozilo kako bi pronašli identifikacione dokumente stradalih - kazao je svjedok. 

Prema njegovim riječima,  u međuvremenu mu je kolega javio kako su povrijeđeni prevezeni dalje u bolnicu na Koševu, te da je podlegla još jedna djevojka. 

- Na terenu su bili i vatrogasci koji su prije našeg dolaska izvadili povrijeđene iz vozila, a kasnije i tijela preminulih. Kolege su mi skrenule pažnju da se na vozilu nalaze različite registarske tablice, a dežurni operativni mi je javio kako je provjerama utvrđeno da je jednu tablicu izdao MUP RS-a, a drugu MUP Hadžići - kazao je Zufić. Dodao je i to kako je njegov kolega Irhad Merdanović najviše pomogao pri utvrđivanju identiteta djevojaka jer stanuje blizu njih. 

Vještak mašinske struke Jasmin Bijedić ispričao je kako je za zadatak imao da utvrdi tehničku ispravnost vozila prije saobraćajne nesreće, kao i oštećenja koja su nastala u nesreći. 

- Bio sam prisutan na uviđaju i tu sam prvi put vidio vozilo. "BMW" nije posjedovao adekvatnu identifikaciju za uključenje u saobraćaj. Na osnovu ranije izdatih probnih tablica, utvrđeno je da je vozilo u posjedu Almira Ejubovića - kazao je vještak.

Prema njegovim riječima, vozilo više nije bilo u voznom stanju, te je bilo potpuno devastirano i uništeno.

- Kada bi se svi dijelovi pokupili, nemoguće bi bilo "sastaviti" to auto. Zbog potpunih oštećenja uzrokovanih sudarom, nije bilo moguće utvrditi ispravnost vozila prije nesreće. Osim toga, nisu uočeni tragovi koji bi ukazali da je ostvaren kontakt sa drugim vozilom ili eventualno "češanje" u prolazu, koje bi uzrokovalo preusmjerenje vozila - kazao je Bijedić.

Tužiteljica Šejla Herceglija u sudnici je pustila videosnimke sa autoputa na kojima se vidi "BMW" prilikom izlaza iz Vlakova na naplatnim kućicama. Na fotografiji koja je izdvojena sa snimka na mjestu vozača se vidi Ejubović u bijeloj košulji sa vezanim sigurnosnim pojasom, dok je na mjestu suvozača djevojka u tamnoj odjeći, te je nemoguće vidjeti da li je vezana pojasom. Prikazani su i snimci "BMW-a" na ulazu u Tarčin, kao i dio snimka petlje Butile, na kojem se vidi kako se "BMW" iz krajnje lijeve trake prestrojava udesno i udara u stub.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar.

Ejubović je optužen da je kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni promet, te izazvao udes na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva u kojem su stradale Ajla Ibrica (18), Nađa. N. (17) i Lejla O. (17), dok je teške povrede zadobila Ajla O.