open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Svjedok na suđenju Stanivukoviću: Prijetio da će je zaklati i zapaliti, noć prije svirepog ubistva žrtva se skrivala u žbunju
Nastavak suđenja Branislavu Stanivukoviću (44) optuženom da je u julu prošle godine polio benzinom i zapalio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33), danas je obilježilo svjedočenje žrtvine nabolje prijateljice.
19.01.2021. u 16:06
get url
text

Svjedok Đuja Inđić je izjavila da je Stanivuković večer prije ubistva maltretirao Milicu, prijetio da će je zaklati i zapaliti nju i kuću, zbog čega se ona cijelu noć skrivala u žbunju.

Zajedno sa Milicom, kritične večeri bila je i svjedokinja Inđić, a prethodno su zajedno bile na slavi u Miličinoj kući u selu Mrčevci kod Laktaša.

Inđić je izjavila da je Branislav to veče pio, te da je svađa uslijedila kada su se vratili njihovoj kući u Кukuljama, gdje su zajedno boravili.

- Branislav je počeo da prebacuje Milici kako će ga ostaviti, jer je morao otići u zatvor na izdržavanje kazne. Uzeo je nož i krenuo prema Milici rekavši da će je zaklati, a u tom naumu ga je spriječila njegova kćerka iz prvog braka - ispričala je Inđić.

Istakla je da je nakon toga zajedno sa Milicom pobjegla iz kuće, te da su se sakrile u žbunje.

- Ona i ja smo se to jutro, 20. jula, rastale oko 5.45 sati kada je po nju došla prijateljica sa posla. Milica je namjeravala otići u firmu i obavijestiti šefa da taj dan ne može biti na poslu. Bila je je preplašena. Кada smo se rastale, oko šest ujutro, nazvao me Branislav i ponovio da će zapaliti Milicu - rekla je Inđić.

O namjerama da zapali nevjenčanu suprugu, Stanivuković je pričao i komšiji Darku Šljivancu, koji je danas takođe svjedočio na sudu.

Takođe, o Stanivukovićevom karakteru u sudnici je svjedočila i njegova bivša supruga Zehra Stanivuković. Ispričala je da "nije bio nasilan", ali je na intervenciju tužioca da je u istrazi rekla drugačije, potvrdila da ju je nekada "znao ošamariti".

- Možda mi je udario šamar, dva... Možda sam ja bila kriva zbog toga, ne znam - izjavila je bivša supruga optuženog.

Tada se uključio sudija i član sudskog vijeća Milan Blagojević koji je komentarisao kako "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar".

- Neobično mi je da ste vi imali razumijevanje za to - kazao je sudija Blagojević.

Sudija Blagojević se kasnije ponovo umiješao tokom svjedočenja Zehre Stanivuković, i to na pitanje advokata optuženog o okolnostima pod kojima se žrtva "umiješala u njihov brak". Blagojević je ocijenio da svjedok to ne može znati "jer se ljubav iskazuje pogledom i to se ne primijeti".

Prema navodima optužnice Stanivuković je zlostavljao suprugu od 2010. do 20. jula 2020. godine, tukao je, maltretirao i branio da priča o tome.

Kritičnog dana ju je u Aleksandrovcu kod Laktaša, pred žrtvinom kćerkom, polio benzinom po glavi i tijelu i zapalio upaljačem. Milica je zadobila teške opekotine od kojih je podlegla 3. augusta u UKC RS u Banjoj Luci.

Prema navodima otužnice, Milica je 2012. godine uspjela pobjeći kod roditelja u Austriju, a Stanivuković je potom zapalio kuću njene majke u Mrčevcima kod Laktaša. Iz straha za život svoje kćerke, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, Milica se vratila optuženom i nastavila da živi s njim u vanbračnoj zajednici.

U optužnici se navodi da je 20. Jula 2020. godine oko 9.30 sati Stanivuković automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na lokalnom putu Mrčevci - Aleksandrovac, a kada je izašao iz vozila noseći plastičnu flašu sa 1,5 litara benzina, žrtva je počela da bježi.

- Optuženi je sustiže i polijeva benzinom po glavi i tijelu. Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt - stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.