Svjedokinja Enisa Pazelja kazala je da je na kraju oboljela i prijavila Špoljarića, nakon čega je uslijedila njena degradacija na radnom mjestu. Špoljariću je na teret stavljeno da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu spola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova.

Pazelja je navela da je obavljala dužnost sekretara Kantonalnog suda i da je u novembru ili decembru 2018. imala prvi problem kada joj je Špoljarić, koji je u početku bio vršilac dužnosti a kasnije predsjednik Suda, u svom kabinetu, u kojem je bila još jedna službenica, rekao da će je smijeniti ako ne bude slušala, piše Birn.

Kazala je da joj je rekao da pripremi pitanja za konkurs kako bi bila izabrana jedna osoba. Ona mu je, kako je dodala, rekla da to nije njen posao. Prema riječima svjedokinje, u januaru 2019. prestaje profesionalni odnos i na službeni telefon od Špoljarića dobija poruke: "Poželio sam te", "Hvala što postojiš", "Cuko laje, av av", te citate iz pjesama. Ona je navela da joj se telefon pokvario i da je nabavljen novi, ali da te poruke nisu ostale.

Pazelja je ispričala da je Špoljarić pozivao u kancelariju i govorio je da zna da je samohrana majka i da želi da se brine o njoj. Ona je kazala da mu je govorila da ne treba i da je zadovoljna svojim životom. Svjedokinja se prisjetila kako je jedne prilike optuženi ispružio ruke i krenuo prema njoj. Navela je da ga je jako odgurnula, a da je on govorio kako želi samo da je drži za ruku i da je poljubi u obraz. Ova dešavanja su je, kako je rekla, šokirala i blokirala, te je bilo strah kad zazvoni telefon.

Kazala je da je narednih mjeseci optuženi pozivao i pitao je li razmislila, a da mu je ona govorila da joj ništa ne treba. Pazelja je kazala da je u julu, kada se vratila u svojoj kancelariji zatekla dvije šolje na kojoj je bio odštampan njen lik sa službene fotografije. Dodala je da je zaticala i druge stvari, kao što su bombonjere poredane u obliku srca, te poruka "volim te" u njenom rokovniku.

Ispričala je kako je optuženi u više navrata ljutito reagovao, govoreći joj da ne smije nikom ništa da priča, da ima veze i da će ostati bez posla. Jedan od tih slučajeva dogodio se nakon što ga je ponovo odgurnula kada je krenuo prema njoj.

- Rekao je: 'Vidjet ćeš ti svoga boga. Letjet ćeš ti odavde, nećeš više raditi u pravosuđu.' Shvatila sam da nema nade, da nikad neće prestati. Samoj sebi sam govorila: 'Ili da pobjegneš ili da ga prijaviš' - prisjetila se Pazelja.

Ona je navela da je nekim ljudima u sudu rekla za probleme koje ima sa Špoljarićem, kao i porodici i prijateljima, te da je kontaktirala neke advokate. Po povratku sa godišnjeg u septembru, kako je ispričala, na svom stolu zatekla je neke predmete i pozive da se izjasni o određenim pitanjima. Kazala je da joj se zdravlje narušilo tokom tog perioda i da se obratila ljekaru te otišla na bolovanje, a Špoljarića prijavila.

Po povratku sa bolovanja u februaru 2020. godine, kako je rekla, na vratima više nije bilo pločice sa njenim imenom, da je, kao nikad ranije u svojoj karijeri, dobila ocjenu "zadovoljava", da joj nisu dodjeljivani predmeti te da je dobila rješenje o raspoređivanju za stručnog saradnika.

- Sve se to odrazilo na moje zdravlje, kao i mojih roditelja. Ja ove godine živim samo da se to nešto riješi - kazala je Pazelja.

Na pitanja Odbrane, svjedokinja je rekla da nije tačno da je pila čaj iz šolje sa njenim likom, da optuženom nije poklonila rahatlokum po povratku sa odmora u Turskoj, da je pomiješala neke konkurse, da je trebala da pokrene određenu javnu nabavku ili da je na prijašnjem radnom mjestu optužila kolegu za seksualno uznemiravanje.

Branioca Senada Pizovića interesovalo je da li je Špoljarić pozvao inspekciju u vezi sa njenim radom, na šta je ona odgovorila da njoj nije tako rečeno u inspekciji. Na pitanje da li je koristila pauzu po dva sata dnevno, Pazelja je kazala: "Bježala sam iz kancelarije."

Branilac je pitao da li je na pauzi dolazila kod optuženog na kafu, na šta je ona odgovorila da je dolazila kad bi je pozvao i da bi on nekad naručio kafu. Navela je da se optuženi nametnuo da ide s njom kada je kupovala automobil i u banku. Kazala je da su uvijek bili sami kada su se dešavale stvari o kojima je govorila.

Nastavak suđenja je 8. marta.