open-navfaktor-logo
search
Francuska
Svjetski čelnici okupljaju se na samitu G7, na dnevnom redu požari u Amazonu
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da čelnici G7 "ne mogu biti nijemi"
24.08.2019. u 12:47
get url
text
get url
text

Svjetski čelnici  okupili su se u subotu u francuskom primorskom i turističkom gradu  Biarritzu na samitu G7, vodećih svjetskih ekomomija. Međutim, pristižu i demonstranti. Francuski predsjednik Emmanuel Macron domaćin je samita koji počinje u subotu i ispraznio je grad čuven po svojim plažama posljednjeg dana ljetnih odmora.

Macron je također izjavio kako su očekivanja u postizanje jedinstvenog fronta među svjetskim čelnicima na samitu G7 nerealna.

Američki predsjednik Donald Trump stići će u Francusku tokom dana. Na prošlogodišnjem sastanku Trump je otišao prije vremena i odbio je potpisati zajedničko saopćenje u predsjedničkom avionu Air Force One.

Na vrhu dnevnog reda ovogodišnjeg samita su klimatske promjene - posebno šumski požari koji su ovih dana bjesnili Amazonom  i posrtanje svjetske ekonomije na rub recesije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da čelnici G7 "ne mogu biti nijemi" u suočavanju s požarima koji su zahvatli djelove Amazona i najavila je da će pozvati da se učini sve kako bi se zaustavili požari u tropskoj šumi. 

Njemačka podržava potiv francuskog predsajednika Emmanuela Macrona da se na samitu G7 raspravlja o požaru u Amazonu.

Merkel je izjavila u svojoj video poruci objavljenoj u subotu: "Emmanuel Macron je u pravu - naša kući gori i mi ne možemo biti nijemi", prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.