open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Szijjarto: Interes Mađarske je mir u BiH, podržavamo Hrvate; Čović poslao poruku prijatelju Orbanu
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto sastali su se u utorak u Mostaru gdje su razgovarali o Sajmu privrede i ostalim aktualnim temama.
05.04.2022. u 11:10
get url
text

Čović je mađarskom ministru još jednom čestitao na ostvarenim izbornim rezultatima te zahvalio Mađarskoj na ovogodišnjem partnerstvu na Sajmu privrede u Mostaru.

- Iskoristio sam priliku da čestitam na izbornim rezultatima, da pošaljem poruku predsjedniku Vlade Mađarske, prijatelju Viktoru Orbanu, a s druge strane da se zahvalim partnerstvu kad je u pitanju Sajam privrede. Čekali smo dvije godine nakon korone i nadam se da ćemo uz izuzetno dobre i prijateljske odnose izgraditi i mnogo snažniju infrastrukturu kada su u pitanju ekonomija i privreda - rekao je Čović.

Smatra kako će na sajmu svi imati izuzetno plodan dan kroz mnoge kontakte.

- Hvala Mađarskoj na svemu što čini kako bismo mi u BiH napravili uređeno društvo i da možemo potaknuti ekonomsku saradnju – rekao je Čović.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjarto naglasio je kako Čovića smatraju prijateljem Mađarske i mađarskog naroda jer "jako je malo političara govorilo toliko korektno o Mađarskoj i mađarskim izborima kao on."

Pritom je istaknuo kako je interes Mađarske mir i stabilnost u BiH.

- Potpuno nam je jasno kako je za mir i sigurnost potrebno da svoje mjesto pronađu, u toj državi, svi konstitutivni narodi - naglasio je Szijjarto.

Ministar je također iskazao podršku Hrvatima u ostvarivanju svih njihovih prava.

-  S naše strane, u cijelosti podržavamo hrvatsku nacionalnu zajednicu u ostvarivanju svih prava koje im garantuje međunarodni sporazumi, a kada naši hrvatski prijatelji budu potaknuli ta pitanja na međunarodnim forumima, uvijek mogu računati na podršku Mađarske - zaključio je Szijjarto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.