open-navfaktor-logo
search
Podrška
Szijjarto predao mađarsku pomoć BiH za borbu protiv koronavirusa
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas se u Sarajevu sastala s Peterom Szijjartom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske.  
16.04.2020. u 14:04
get url
text

Povod Szijjartove posjete Bosni i Hercegovini bila je isporuka mađarske pomoći za borbu protiv koronavirusa. Radi se o donaciji 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Uručenju donacije je prethodio sastanak Turković i Szijjarta te susret zvaničnih delegacija dva ministarstava vanjskih poslova.

Ceremonija uručenja mađarske donacije za borbu protiv koronavirusa BiH održana je nakon sastanka delegacija ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju".

Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 137.600 ljudi, a potvrđeno je preko 2.070.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins". Do sada se oporavilo više od 515.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.