open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Tabaković: Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici Crnogorci su izašli iz velikosrpske politike i ideologije
Nedugo nakon što je Haški tribunal osudio Ratka Mladića za genocid u Srebrenici, Skupština Crne Gore, usvojila je Rezoluciju o genocidu u ovom bosanskom gradu, što je, kako kaže Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica i šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, sigurno imalo uticaja na ovakvu odluku istočnih susjeda. 
17.06.2021. u 22:09
get url
text
get url
text

- Drago mi je da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju i to velikom većinom poslanika u parlamentu Crne Gore i ohrabruje nas to da je u regionu počela da se mijenja svijest o genocidu u Srebrneici, i da to dolazi sa ove naše istočne strane. Samo na bazi istine i pravde možemo graditi budućnost naroda na Balkanu. Raduje nas i to što je danas u političkom smislu pala prva odluka da je smijenjen ministar u Vladi Crne Gore zbog negiranja genocida u Srebrenici, drago nam je također da se Crna Gora okrenula ka putu Evrope i evroipskih vrijednosti, poštivajući presude Haškog tribunala i definiciju genocida u Srebrenici, i nadam se da će i druge države na Balkanu slijediti njihov primjer – istakao je Tabaković za Faktor.

Smatra i da su ovim činom Crnogorci izašli iz okvira velikosrpske politike i ideologije da se negira genocid u Srebrenici.

- Čestitam narodu i parlamentu Crne Gore na usvajanju Rezolucije – poručio je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.