Četvrtak, 02.02.2023.
FOTO: AA

Taekwandoom protiv koronavirusa

Grupa sportista iz iračkog glavnog grada Bagdada odlučila je taekwondoom suprotstaviti se epidemiji novog tipa korornavirusa (COVID-19).

Grupa muškaraca i žena okuplja se u parku Abu Nuas jedan sat prije zalazska sunca, gdje vježbaju taekwando vještine. Sportisti iz Bagdada na ovaj način privlače pažnju brojnih prolaznika na obali rijeke Tigris, a poručuju kako je ovo njihov način da se suportstave epidemiji.

Trener Nebil Davud govorio je o njihovim aktivnostima i treninzima koje izvode u sjeni epidemije koronavirusa. Navodeći kako kako rade na stilu "kyokushinkai" koji znači "apsolutnu stvarnost", Davud je rekao da je taekwando vrsta sporta snage, te da sportista treba da bude jak i fleksibilan.

- Mladi se žele distancirati od negativne atmosfere izazvane zbog epidemije koronavirusa - naveo je Davud, te dodao:

"Naš sport također zahtjeva koncentraciju. Mladi se na ovaj način žele riješiti svih negativnosti i negativne energije u svim područjima života. Zbog koronavirusa niko ne ide u zatvorene dvorane, tako da mi već neko vrijeme provodimo treninge na otvorenom u parku Abu Nuas. Istovremeno se pripremamo za Evropsko prvenstvo koje će u oktobru biti održano u Turskoj."

Istakao je kako ne koriste masku tokom treninga zbog otežanog disanja.

- Ovim sportom se bavimo bez maski, obraćajući pažnju na fizičku distancu i higijenska pravila. Podijeljeni smo u više grupa, a naši sportisti prolaze i testove na COVID-19 - kazao je Davud.

Prema zvaničnim podacima, Irak još uvijek na dnevnoj bazi bilježi oko 3.000 novih slučajve zaraze koronavirusom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh