open-navfaktor-logo
search
Borilačke vještine
Taekwandoom protiv koronavirusa
Grupa sportista iz iračkog glavnog grada Bagdada odlučila je taekwondoom suprotstaviti se epidemiji novog tipa korornavirusa (COVID-19).
13.08.2020. u 12:27
get url
text

Grupa muškaraca i žena okuplja se u parku Abu Nuas jedan sat prije zalazska sunca, gdje vježbaju taekwando vještine. Sportisti iz Bagdada na ovaj način privlače pažnju brojnih prolaznika na obali rijeke Tigris, a poručuju kako je ovo njihov način da se suportstave epidemiji.

Trener Nebil Davud govorio je o njihovim aktivnostima i treninzima koje izvode u sjeni epidemije koronavirusa. Navodeći kako kako rade na stilu "kyokushinkai" koji znači "apsolutnu stvarnost", Davud je rekao da je taekwando vrsta sporta snage, te da sportista treba da bude jak i fleksibilan.

{$galerijaFotografija}

- Mladi se žele distancirati od negativne atmosfere izazvane zbog epidemije koronavirusa - naveo je Davud, te dodao:

"Naš sport također zahtjeva koncentraciju. Mladi se na ovaj način žele riješiti svih negativnosti i negativne energije u svim područjima života. Zbog koronavirusa niko ne ide u zatvorene dvorane, tako da mi već neko vrijeme provodimo treninge na otvorenom u parku Abu Nuas. Istovremeno se pripremamo za Evropsko prvenstvo koje će u oktobru biti održano u Turskoj."

Istakao je kako ne koriste masku tokom treninga zbog otežanog disanja.

- Ovim sportom se bavimo bez maski, obraćajući pažnju na fizičku distancu i higijenska pravila. Podijeljeni smo u više grupa, a naši sportisti prolaze i testove na COVID-19 - kazao je Davud.

Prema zvaničnim podacima, Irak još uvijek na dnevnoj bazi bilježi oko 3.000 novih slučajve zaraze koronavirusom.

Taekwandoom vode borbu protiv koronavirusa - 13. 8. 2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.