open-navfaktor-logo
search
Zahvalni zastupnicima
Tahirović o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: Veliki iskorak crnogorske demokracije
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, smatra da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore veliki iskorak crnogorske demokracije.
17.06.2021. u 22:15
get url
text
get url
text

- Zahvalni smo svim zastupnicima u Parlamentu Crne Gore koji su podržali usvajanje rezolucije kao i za smjenu ministra koji je javno negirao genocid. Ovo je veliki iskorak crnogorske demokracije - poručio je Tahirović.

Izrazio je nadu da će i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH slijediti kolege iz Crne Gore.

Skupština Crne Gore usvojila je večeras Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 zastupnika, protiv je bilo 19, a suzdržano sedam zastupnika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od zastupnika vladajuće većine podršku Rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.