open-navfaktor-logo
search
Povodom 5. septembra
Techlab konferencija: BH Telecom u 2019. ostvario prihod od 57 miliona KM
Kompanija BH Telecom danas je održala drugu Sarajevo Techlab konferenciju, povodom 5. septembra, Dana BH Telecoma, na kojoj je prezentovala poslovne aktivnosti i projekte u prethodnoj poslovnoj godini te iznijela podatke o donacijama koje su dodijeljene pravnim licima.
04.09.2020. u 13:38
get url
text

BH Telecom već 15 godina obilježava Dan kompanije 5. septembra, a ovaj datum predstavlja godišnjicu od telekomunikacijske deblokade Bosne i Hercegovine i početka korištenja međunarodnog koda 387 dodijeljenog BiH od strane Međunarodne telekomunikacione unije.

Također, predstavljeni su i nagrađeni projekti Star It Up platforme.

Konferenciju je svečano otvorio federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, koji je naglasio da je BH Telecom, pored toga što uspješno posluje, izuzetno društveno odgovorna kompanija, koja je u posljednjih 15 godina donirala 19,5 miliona KM.

- Poznao je da BH Telecom pruža usluge putem svih tehnologija i prati svjetske tehnološke trendove i razvoj, da opslužuje preko dva miliona korisnika usluga, što je najveće učešće na bh. telekomunikacijskom tržištu. BH Telecom, također, posluje u skladu za zakonskom regulativom i odgovorno se odnosi prema zajednici i društvu vraćajući vrijednosti kroz redovite uplate doprinosa, poreza, ali i ulaganjima u projekte od društvene važnosti i davanjem donacija onima kojima su najpotrebnije. Kao jedna od najsupješnijih kompanija BH Telecom je u proteklih 15 godina, od 2005, uplatio ukupno 597 miliona KM za doprinose - kazao je Lasić.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, ocijenio je da je 2019. godina bila puna izazova, ali i veoma uspješna.

- Za BH Telecom 2019. godina je posebno značajna zbog niza strateških odluka koje su donesene, ali i zbog niza kapitalnih projekata koji su implementirani. Implementiran je najzahtjevniji infrastrukturni i tehnološki projekat, mislim na implementaciju 4G tehnologije, 2019. je jako važna jer smo u njoj donijeli i poslovne odluke za jedan proaktivan pristup i izlazak na tržište i ulazak u poslovne modele, u kojima do sada BH Telecom nije bio - naglasio je Kahriman i dodao da je BH Telecom u 2019. godini ostvario bruto dobit od 57 miliona KM, što je za tri miliona više od planiranog.

Kazao je da je lično smatrao da je 2019. godina puna izazova i jako kompleksna, ali je onda došla 2020. i onda se pokazalo da postoje još veći izazovi u poslovanju.

{$galerijaFotografija}

- Početak 2020. godine za nas u BH Telecomu je značajan zato što smo u januaru i februaru ostvarili prihod veći nego prošle godine. Onda je nastupila globalna pandemija, a onda je BH Telecom uradio nešto što je potpuno prirodno, nešto što korisnici naših usluga, što građani BiH i očekuju od jednog lidera. Sve naše resurse smo stavili na raspolaganje kako bi pomogli u procesu edukacije i svim segmentima naših korisnika - kazao je Kahriman.

Pojasnio je da je u 2019. godini, između ostalog, BH Telecom redizajnirao ponudu usluga za sve korisničke segmente.   

BH Telecom je uspostavio najveću platformu za Start Up kompanije u BiH – Bh labtech, a danas su najuspješniji projekti nagrađeni sa ukupno 100.000 KM.

Prvu nagradu dobio je Kenan Lutvica, čija je firma, osmislila aplikaciju Herald, alat za upravljanje na daljinu ličnom imovinom, industrijom...

Amela Iskrić-Hadžić iz Jajca dobila je 30.000 KM za idejno rješenje pametne klupe i turističkog info centra u stilu bosanske kuće. Treća nagrada pripala je Kenanu Kekiću, 20.000 KM za aplikaciju Doktor kad mi treba.

Mugdim Mandžuka, v. d. predsjednika Nadzornog odbora BH Telecoma, upoznao je javnost sa činjenicom da je kompanija ove godine donirala čak dva miliona KM. U jeku pandemije koronavirusa BH Telecom donirao je po 200.000 KM bolnicama u Goraždu, Travniku, Zenici, Bihaću i Konjicu.

Uz to, milion KM podijeljen je obrazovnim ustanovama, humanitarnih organizacijama i udruženjima u BiH.

Techlab konferencija održana je u ograničenim uslovima uz poštivanje svih epidemiološko-zdravstvenih mjera u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa.

BH Telecom konferencija, 05.09.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.