open-navfaktor-logo
search
Odlazeći predsjednik VSTV-a
Tegeltija: Na ostavku me natjerala politika; SDA je ozbiljna stranka, nemojte da se zavaravate
Šest i po godina je Milan Tegeltija, odlazeći predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, bio svoj na svom u Sarajevu. Odjednom je njegova sigurnost postala "ugrožena" u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 
12.12.2020. u 15:02
get url
text

O tim spinovima prvog čovjeka VSTV-a proteklih dana smo sve čuli i bespredmetno ih je ponavljati. Tokom gostovanja na Face TV prethodne noći Tegeltija je rekao da se poslije najavljene ostavke već osjeća sigurnije i rasterećenije. Sudeći po brojnim reakcijama građana na društvenim mrežama, zadovoljstvo i rasterećenje je sveopće, da ne kažemo obostrano. 

Obostrano, jer na jednoj strani su građani, koji žele stabilno, nezavisno, učinkovito... pravosuđe, a na drugoj strani je trenutno pravosuđe oličeno u Milanu Tegeltiji. I nema to baš nikakve veze sa etničkom pripadnošću građana, kako je to još jednom Tegeltija pokušao nametnuti tvrdnjama da građani u entitetu RS na njega personalno i na sva dešavanja u i oko VSTV-a gledaju drugačije od onih u entitetu FBiH ili konkretno u Sarajevu. Ne. Građani u RS-u, također, žele živjeti u stabilnoj i uređenoj državi u političkom, ekonomskom, pravnom i svakom drugom pogledu. Preduvjet za to je vladavina prava i funkcionalno pravosuđe, a prvenstveno tužilaštva. Atmosferu i okvir za djelovanje pravosudnih institucija koju su kreirali Tegeltija i "njegova većina" u VSTV-u niko ne želi. Ni ljudi koji očekuju da slučaj smrti mladića Davida Dragičevića dobije epilog na temelju poštene i profesionalne istrage, a potom i suđenja, ni oni koji isto očekuju u slučaju Dženana Memića, ni oni koji očekuju profesionaln pristup bilo kojem drugom slučaju. 

Niko ne želi tužilaštva koja discipliniraju funkcionere, pa i građane, po političkoj direktivi izvlačeći iz prašnjavih ladica prijave u momentu kada nekoga treba ušutkati ili mu "skinuti glavu". Ili tužilaštva koja ekspresno formiraju predmete i podižu optužnice kojima prethode anonimne prijave pisane upravo sa svrhom discilninovanja, a motivirana političkim razlozima. Naprotiv, građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu pripadnost, žele institucije kojima mogu vjerovati. Koje će bez političkih kalkulacija rješiti slučajeve ubistava, kriminala, korupcije... 

Pravosudni okvir i atmosferu kakvu su kreirali Tegeltija i "njegova većina" u VSTV-u, a za koju sam kaže da ju je izgubio, u potpunoj su suprotnosti sa očekivanjima i potrebama demokratskog društva. A to je temeljni, najvažniji razlog zbog kojeg Tegeltija i njegova družina trebaju otići i napokon skinuti to teško breme i sa samog pravosuđa. 

Iako se brani time da on direktno ne može utjecati na istrage i odluke u pojedinim predmetima, što i ne bi trebao, Tegeltija i družina iz VSTV-a su, ipak, krivi jer su zajedno s politikom sukreatori nakaradnog pravosudnog sistema u kojem je moguće da se tok i ishod tih predmeta prilagođavaju željama političkih moćnika i grupacija. O štimanju funkcija unutar samih tužilaštava i sudova, da se i ne govori. 

Ponudio nam je Tegeltija sinoć i svoja predviđanja, pa je tako ustvrdio kako je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sljedeća koja će biti smijenjena. Niti je Tegeltija baba Vanga, niti su njegove tvrdnje rezultat neke velike pameti i analiza. Ukoliko Tadić i bude smijenjena, a pošteno govoreći nije da nema razloga, bit će to isključivo njena zasluga. Ni manje, ni više od toga.

Na pitanje ko je njega natjerao na ostavku, odgovorio je: Natjerala me politika. Ako je tako, onda bi se Tegeltiji moglo odgovoriti: Ko se igra šibicama i sam se zapali...

A zaluge za njegov odlazak iz VSTV-a Tegeltija pripisuje prvenstveno Stranci demokratske akcije (SDA). Teško da je posljednjih, najmanje dvije godine, Tegeltija imao ijedan javni istup da nije spominjao SDA. Još prije koji dan na istoj televiziji Tegeltija je stavove OHR-a, Američke ambasade, OSCE-a..., sve odreda pripisivao politici i djelovanju SDA?! Sinoć je na Face TV nadmašio samog sebe. SDA-u bi Tegeltijine tvrdnje, ma kako to zvučalo, mogle čak i imponovati.

- Nemojte da se zavaravate. SDA je ozbiljna politička organizacija. Ima ozbiljnu razgranatu mrežu u svim institucijama, ima ozbiljne konekcije, nemojte da je podcijenite. SNSD je također ozbiljna organizacija. Ima jedna razlika. SDA je u Sarajevu i bliža je dešavanjima u Sarajevu - rekao je. 

Tegeltija je, ipak, ma šta on tvrdio, primoran na ostavku isključivo svojim zaslugama...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.