U izjavi novinarima u pauzi sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), predsjednik ove institucije Milan Tegeltija je najavio da će pokrenuti "pravnu akciju" protiv svih medijskih kuća i novinara pojedinačno koji su tvrdili da je on počinio neke krivične radnje.

- Bit će analizirane izjave svih novinara koji su ustvrdili da sam ja umiješan u koruptivne radnje - kazao je Tegeltija.

Kazao je da će tužiti i političare i sve koji su iznosili neistine. To uključuje i Farisa Vehabovića iz Evropskog suda za ljudska prava.

On je najavio da će podnijeti i disciplinske prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su tvrdili da je on trebao biti osumnjičen u okviru istrage.

Tegeltija je kazao da ovime ne guši slobodu medija i da podržava istraživački rad novinara, alil da kao građanin ima pravo da se zaštiti od kleveta.

-Molim vas da ovo ne razumijete kao atak na novinarske slobode - kazao je Tegeltija.

On se pozvao na saopćenje Tužilaštva BiH o pokretanju istrage protiv dvoje osumnjičenih, navodeći da se ispostavilo da su bili "tačni navodi njegovog demanta".

Njegove tužbe, kako je dodao, nemaju veze sa najavom iz Tužilaštva da će ispitati odgovornost onih koji plasiraju netačne informacije koje podrivaju povjerenje u rad pravosuđa.