SDA je zatražila hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH i pozvala Tegeltiju, da se i on i kompletno Vijeće ministara uključe u rješavanje migrantske krize, te da ukoliko se ne uključi bit će odgovoran za katastrofu u USK. 

VEZANI TEKST - SDA: Ako se Tegeltija ne uključi u rješavanje migrantske krize, bit će odgovoran za katastrofu u USK

- Vijeće ministara BiH na čijem sam čelu, zajedno i u saradnji sa svoja dva zamjenika, te u dogovoru sa Delegacijom Evropske unije i onima koji su zaduženi za migracije, donio je i time ispoštovao sve tražene odluke koje se odnose na problem migrantske krize u BiH. Usvojili smo Informaciju sa Planom mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH i donijeli Odluku o uspostavljanju radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021- 2025. godine.

Takođe, Vijeće ministara nije usvojio odluku o uspostavljanju privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području općine Živinice, jer su protiv te odluke glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda.

U pregovorima sa Gradom Bihaćem o rješavanju pravnih pitanja u vezi sa davanjem na korištenje lokacije Lipa Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata bilo je zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Takođe, Ministarstvo sigurnosti, a ne predsjedavajući Vijeća ministara kako se to želi prikazati, učestvovalo je u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama u definisanju i potpisivanju Memoranduma o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanje međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra Lipa.

Zbog gore navedenih razloga, čvrsto odbacujem navode SDA o tome da Vijeće ministara na čijem sam čelu nije učinilo ništa po pitanju rješavanja migrantske krize u BiH. Ocjenjujem to kao loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti na Vijeće ministara i mene lično i očekujem da oni koji su se dogovarali o tim pitanjima, te dogovore i ispoštuju, te prestanu prebacivati odgovornost na druge koji nisu ni učestvovali u dogovorima - navodi se u reagovanju predsjedavajućeg Tegeltije.