U saopćenju se navodi da je Transparency International u BiH uputio komentare na Nacrt izmjena ovog zakona koji je utvrdilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, gdje se mijenja samo jedan član u kojem se omogućava izabranim zvaničnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnicima da obavljaju dodatne funkcije u udruženjima koja se finansiraju javnim novcem ako za to ne primaju naknadu.

- Ono što je potpuni apsurd jeste da su izmjene ovog zakona čije unapređenje Evropska unija traži godinama, ekspresno upućene u proceduru kada se bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i savjetnik predsjednika RS-a Milan Tegeltija, našao u sukobu interesa. Ovaj zakon trenutno zabranjuje javnim funkcionerima i njihovim savjetnicima da budu na čelu bilo kojeg udruženja koja se finansira iz budžeta sa više od 100.000 KM - navodi se u saopćenju TIBiH.

Dodaje se da, kako je Tegeltija nedavno imenovan na čelo FK Borac Banja Luka koji je po zvaničnim informacijama koje su dostavljene TIBiH, samo ove godine od Vlade RS-a dobio dva miliona KM, jasno je da se nalazi u sukobu interesa zbog čega je TIBiH protiv njega i čelnika pet drugih fudbalskih klubova u BiH uputio prijave nadležnima.

- Pravdajući se medijima Tegeltija je nedavno pojavu sukoba interesa kod finansiranja udruženja sveo na primanje plate izjavivši da za rad u klubu ne prima naknadu pa samim tim i ne postoje "dva interesa koja su u sukobu". Odmah nakon iznošenja ovog tumačenja Ministarstvo je uputilo u proceduru izmjene ovog zakona u kojima se mijenja samo jedan član i od zabrane izuzimaju funkcioneri koji za rad u udruženju ne primaju naknadu - navode iz TIBiH.

Ističu da ovakva odredba, osim što nije usklađena sa zakonima o sukobu interesa ni na jednom nivou u BiH, suprotna je i drugim odredbama ovog zakona koje definišu da privatni interes funkcionera uključuje bilo koju prednost za njega ili organizacije sa kojima je on imao ili ima poslovne, političke i druge veze.

- Cilj ovog zakona jeste da spriječi funkcionere da novac iz budžeta dijele sopstvenim udruženjima i privatnim preduzećima pa se pojava sukoba interesa nikako ne može svesti na primanje plate - navodi se u saopćenju.

TIBiH već dugo upozorava da je neprihvatljivo da se iste osobe istovremeno nalaze u vlasti koja dijeli javna sredstva i na čelu udruženja gdje odlučuju o načinu trošenja tog javnog novca.

- Također treba napomenuti da javnost nema uvid u to kako sportski klubovi i druga udruženja troše novac koji dobiju iz budžeta i da se sredstva dijeli bez javnog poziva, utvrđenih procedura i mjerljivih kriterija - navode iz TIBiH.

TIBiH poziva vlasti u Republici Srpskoj da odustane od donošenja ovog zakona i konačno upute u proceduru zakon usklađen sa međunarodnim standardima.