open-navfaktor-logo
search
Smjena vlasti
TK dobio Budžet: Prihvaćene ostavke premijera i ministara, novu većinu čine SDP, PDA, SBB i NS
Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministri u Vladi TK danas su podnijeli neopozive ostavke, koje je Kantonalna skupština većinom glasova prihvatila.
15.01.2021. u 17:08
get url
text
Detalj sa današnje sjednice Skupštine TK

Usvojena je i odluka po kojoj su sekretari ministarstava dobili ovlaštenje da obavljaju poslove ministara do imenovanja novog sastava Vlade TK.

Novu većinu u Skupštini TK čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, a mandatar za sastav nove vlade bit će Kadrija Hodžić iz SDP-a.

Nakon toga, prihvatanja ostavki, usvojen je i Budžet TK za 2021. godinu koji je predložila sada već bivša Vlada, a "za" su glasali svi zastupnici, odnosno i nova i stara većina. Budžet TK planiran je u iznosu od 433 miliona KM.

- Prihodi od indirektnih poreza iznose 222 miliona KM, 43 miliona iznose prihodi od poreza na dohodak, a od poreza na dobit oko 45 miliona KM. Nadamo se će se prognoze, kada su u pitanju indirektni porezi ostvariti, a planirali smo i transfer od MMF-a sa nivoa FBiH, koji je nepovratan - rekla je Merima Hajdarević, sekretar Ministarstva finansija TK.

Skupština TK na kraju današnjeg zasjedanja usvojila je i finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) i Službe za zapošljavanje TK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.