Kako prenosi BBC, naučnici su kazali da se radi o "apsolutno nevjerovatnom rezultatu", a lijek se više i ne testira jer su toliko sigurni u njegovu učinkovitost.

No, precizan učinak na preživljavanje bolesnika nakon njegove upotrebe još uvijek se istražuje.

Drugi stručnjaci dodaju da treba biti oprezan dok se ne objave potpuni podaci.

Lijek utječe na imunološki sistem koji kod nekih pacijenata zaraženih koronavirusom reagira pretjerano, a takva reakcija, poznata i kao citokinska oluja, može biti smrtonosna.

Istraživanje je bilo fokusirano na teško oboljele pacijente koje je trebalo staviti na respirator. Ispitivanje lijeka zaustavljeno je prije dva dana nakon što su nezavisni posmatrači kazali da postoji dosta dokaza, od prva 303 pacijenta, koji pokazuju da lijek djeluje.

No, interpretiranje podataka je iznimno kompleksno, navodi BBC.

Podaci, naime, pokazuju poboljšanje u ishodima, ali se radi o statističkoj povezanosti ostalih elemenata kao što su stopa preživljavanja i vremena koje oboljeli provode na intenzivnoj njezi.

Ljekari znaju da Tocilizumab nešto čini, ali će trebati vremena da bi se utvrdilo spašava li život oboljelih ili samo ubrzava njihov oporavak.

Trebat će sedmice za pravilnu procjenu podataka, koji još uvijek nisu službeno objavljeni.

Liječenje ovim lijekom košta između 500 i 1.000 funti i on se oboljelima od koronavirusa daje intravenozno.

Steroidi, uključujući Deksametazon, dokazano spašavaju oboljele od koronavirusa te smiruju čitav imunološki sistem, dok Tocilizumab cilja specifične dijelove tog sistema.

- Imati drugu učinkovitu terapiju za kritično bolesne pacijente mjesecima od početka pandemije je bez presedana - kazala je Lennie Derde sa Univerzitetskog medicinskog centra u Utrechtu.

Profesor Peter Horby, koji je bio dio tima sa Univerziteta u Oxfordu, koji je pokazao da Deksametazon pomaže oboljelima, kazao je kako se radi o ohrabrujućim rezultatima koji sugeriraju da bi protivupalni lijekovi mogli pomoći u liječenju koronavirusa.

- Dosadašnji rezultati upotrebe Tocilizumaba bili su dvojaki, a četiri nasumična kontrolirana ispitivanja pokazala su rezultate od kojih su dva bila negativna, a dva pozitivna – istakao je Horby.