Ovo je treći put da Okružni sud Banja Luka donosi presudu u ovom predmetu jer ju je Vrhovni sud do sada dva puta ukidao i predmet vraćao na novi postupak.

Prvi put je bio osuđen na 19, a zatim na 17 godina zatvora, ali su obje presude ukinute.

Uoči izricanja presude u ponovljenom postupku, tužilaštvo je izmijenilo optužnicu i odustalo od gonjenja optuženog za seksualno zlostavljanje i četvrte, najmlađe sestre, koja je 2013. godište. Razlog je to što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu.

Zbog osjetljivosti slučaja i zaštite žrtava, postupak je bio zatvoren za javnost, kao i današnje izricanje presude. Žrtve ovog zločina su djevojčice 2005, 2007. i 2008. godište.

Prema navodima iz optužnice, Dragan B. je bio ljubavnik njihove majke M. J. (40), protiv koje je razdvojen postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim.

U optužnici se, između ostalog, navodilo da je optuženi u periodu od marta 2019. godine do februara 2020. godine u kući gdje su djevojčice živjele sa majkom, u jednom selu kod Laktaša, kao i u svojoj porodičnoj kući, u više navrata počinio obljubu nad sestrama.

Bio je u emotivnoj vezi sa njihovom majkom M. J. (40) i "navodno joj pomagao u poljoprivrednim radovima, te svakodnevno boravio u njihovoj kući u vrijeme dok je bio odsutan otac maloljetne djece".