Danas nije neobično da na istom mjestu žive roditelji i njihova, ne tako mala, djeca. Stučnjaci su taj fenomen čak i imenovali, piše The Guardian.

Takozvani "bumerang" fenomen odnosi se na mlade osobe koje se vraćaju u porodični dom u 20-im i 30-im godinama, a sada je stalna karakteristika Britanskog društva i vjerovatno će potaknuti redefiniranje percepije toga što znači porodični život, rekli su stručnjaci.

Istraživanje je pokazalo da skoro dvije trećine mladih osoba bez djece u dobi između 20 i 34 u Ujedinjenom Kraljevstvu nikada nisu napustili roditlejski dom ili su se ponovno uselili zbog kombinacije nepouzdanog tržišta rada i niskih satnica, visokih cijena najma te stresnih životnih promjena poput prekida romantičnog odnosa.

To je povećanje od čak jedne trećine u zadnjih deset godina te je trend koji će vjerovatno dodatno rasti kako se probude ekonomske i društvene posljedice pandemije koronavirusa.

- Mlade osobe koje žive u porodičnom domu nakon dvadesete nije privremeni fenomen. Mnogo mladih osoba će provesti veći dio desetljeća živjeći tako - izjavila je Katherine Hill, saradnica iz Centra za istraživanje društvene politike.

Suživot u tom obliku nosi mnoge probleme i potrebne su značajne prilagodbe. Naprimjer, porodice moraju pregovarati o tome trebaju li mlade osobe plaćati najam, doprinijeti plaćanju računa i pomagati s kućanskim poslovima.

S druge strane, ukoliko djeca aktivno sudjeluju i doprinose domaćinstvu, olakšanje može biti obostrano. Mladi se ne moraju snalažiti s pronalaskom priuštivog stana, dok roditelji imaju pomoć s troškovima.

Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako stresan proces traženja priuštivih stanova za najam, a zbog očekivane krize, ni tržište rada ne čini se obećavajuće. Stoga je vjerovatno da će mnogi mladi uprkos planovima za iseljavanje tu odluku barem privremeno odgoditi.