open-navfaktor-logo
search
Položen kamen temeljac
Trideset godina od bitke za Žuč: Ključ odbrane glavnog grada Bosne i Hercegovine
Polaganjem kamena temeljca za izgradnju centralnog spomen-obilježja "Krila slobode" u okviru Memorijalnog kompleksa Žuč - Golo brdo (plato) danas je obilježen Dan odbrane općine Novi Grad i 30. godišnjice bitke za brdo Žuč.  
15.06.2022. u 19:21
get url
text

Prigodan program vodio je poznati bh. glumac Izudin Bajrović, a prisutnim su se obratili načelnik Semir Efendić, predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović...

- Ovdje jedan umire, a hiljadu se rodi - rekao je, između ostalog, Bajrović u emotivnom govoru.

Ovaj spomenik na Golom brdu, gdje su agresori u više navrata vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, simbolizira pticu kao simbol slobode.

Općina Novi Grad je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko 4 kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda, a u narednom periodu ovaj prostor dobit će memorijal, gdje će se na dostojanstven način moći obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka, da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze. U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zalužni za slobodu u kojoj danas živimo.

{$galerijaFotografija}

- Ratni vojni invalidi, veterani Armije RBiH, predstavnici vlasti Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Novograđani, stanovnici ovih naselja na padinama Žuči, ja vam se od srca zahvaljujem što ste danas ovdje, što osjećate jednu vezu sa ovim brdom, koje se zove Žuč. Ne znam da u BiH postoji takav toponim, osim na ovom mjestu. Ovo je jedino brdo Žuč za koje znamo. Prošlo je 30 godina od 8. juna 1992.  kada je Armija RBiH izvojevala jednu od svojih prvih pobjeda upravo ovdje na brdu Žuč. Time je pokazano da ovaj grad, ova općina, ovaj narod i država mogu da se brane i mogu da pobjeđuju i mogu da oslobađaju.

Ono što je značajno da su tada prvi metri ili kilometri opkoljenog Sarajeva oslobođeni upravo na lokalitetu gdje se sada nalazi Dom oslobodilaca ili Ulazna kapija u Memorijalni kompleks Žuči - kazao je Efendić.

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke Općina je na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za budući Memorijalni kompleks koji će se graditi na Golom Brdu. Danas su uručena i općinska priznanja Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo, deset pojedinačnih i dvije kolektivne Zlatne plakete, te deset Zlatnih plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo posthumno.

Također je  uručeno i 30 zahvalnica Općine Novi Grad Sarajevo za zasluge u odbrani Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, kao i organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima. Za sve građane koji željeli prisustvovati obilježavanju ovog značajnog datuma za odbranu Općine, grada Sarajeva i države BiH, Općina Novi Grad je osigurala prijevoz do Golog Brda i nazad.

_DSC1368.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.