VEZANI TEKST - Bečki Standard: Palmer i drugi strani diplomati u BiH popuštaju HDZ-u i SNSD-u

- Nažalost, produžava se višegodišnja praksa kada su ove teme na stolu. Predstavnicima međunarodne zajednice u opisu posla diplomatije je da sklepaju šta god, bilo kakav sporazum ili u ovom slučaju njegove neke obrise. Da po povratku u svoje baze mogu reći poslodavcima da su uspješno obavili zadatak.

Međutim, veliko je pitanje da li je to u skladu s pravom i njihovim standardima, da li bi tako površno radili u svojoj zemlji - naglašava Trnka.

"Kontinuitet" su, kako kaže Trnka, pokazala i politička braća po udaru na državu, Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ BiH).

- Dodik i Čović su već dugo u savezu kao dijelovi antidržavnih snaga. No, mora se naglasiti da je Čović mnogo lukaviji, pušta Dodika da istrčava, pa mu se onda priključi - smatra Trnka.

VEZANI TEKST - Beogradska i zagrebačka kuhinja uz Palmerove mirođije: Bošnjaci imaju razloga za brigu, šta će biti sa državom BiH?

Naš sagovornik ističe kako Dodik uzima iz Ustava BiH samo ono što mu može ići u prilog. 

- Naravno, u Ustavu BiH piše kako u nadležnosti države nisu pravosuđe, obavještajna služba... No, Dodik, naravno ne slučajno, preskače one članove Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma kojima se precizira da će entiteti odmah nakon kraja rata pokrenuti proceduru o prijenosu nadležnosti na državu.

Također, ima član koji jasno kaže da je predviđeno da se dodatne nadležnosti prenesu na državu.

Dejton je dinamičan sporazum, nije fiksiran, predviđeno je da se dorađuje i mijenja u interesu jačanja funkcionalnosti države - podvlači Trnka.