open-navfaktor-logo
search
Prekomjerna upotreba sile
Trojica pripadnika MUP-a KS optužena za smrt Adnana Hadžagića
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri policijska službenika MUP-a KS Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića.
09.05.2022. u 13:28
get url
text

Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna ozljeda.

VEZANI TEKST - Istraga pogibije Adnana Hadžagića nakon policijske potjere: Čeka se nalaz obdukcije

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 1 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli  iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

- Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo - navedeno je u optužnici.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje 25 svjedoka, 10 vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza, saopćilo je Tužilaštvo KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.