open-navfaktor-logo
search
Presuda
Trostrukom ubici iz Bugojna Narcisu Mekiću 20 godina zatvora
Mekić je proglašen jer je zajedno sa prijateljima Denisom Sefrovićem i Muhamedom Meškinom, a koje je kasnije također ubio, u noći sa 26. na 27. septembar prošle godine, upao u kuću starice Ankice K., na kojoj su se iživljavali, a potom je ubili i opljačkali
08.10.2019. u 16:34
get url
text

Kantonalni sud u Novom Travniku objavio je nepravomoćnu presudu kojom je Narcisa Mekića (21) iz Bugojna proglasio krivim za razbojništvo sa smrtnom posljedicom i dvostruko ubistvo, te je osuđen na 20 godina zatvora (Prema KZ-u FBiH kazna dugotrajnog zatvora ne može se izreći počinitelju koji u vrijeme počinjenja krivičnog djela nije navršio 21 godinu života, op.a.).

Istom presudom, Almir Kurbegović je proglašen krivim za pomoć Mekiću poslije krivičnog djela, te je osuđen na godinu zatvora.

Mekić je, prema optužnici, odnosno presudi, zajedno sa prijateljima Denisom Sefrovićem (24) i Muhamedom Meškinom (23), a koje je kasnije također ubio, u noći sa 26. na 27. septembar prošle godine, upao u kuću starice Ankice K., na kojoj su se iživljavali, a potom je ubili i opljačkali.

Po povratku u kuću gdje su prethodno pijančili, posvađali su se oko plijena, da bi Mekić ubio Meškina, a zatim zapalio kuću. Seferović je preminuo uslijed udisanja dima, a potom i izgorio u požaru.

Kako je saopćeno iz Suda, za razbojništvo sa smrtnom posljedicom starice Ankice K. Mekić je osuđen na 17 godina zatvora. Istom presudom oslobođe je optužbi za njeno silovanje.

Za ubistvo Denisa Seferovića osuđen je na 17 godina zatvora, a za ubistvo Muhameda Meškina dobio je pet godina, pa mu je kazna objedinjena u jedinstvenu kaznu od ukupno 20 godina zatvora.

Zločin je, podsjećamo, otkriven ujutro kada je prijavljen požar u ulici Kovačuša, gdje su, nakon gašenja, pronađena tijela Seferovića i Meškina. Dva sata kasnije prijavljen je pronalazak tijela starice na drugom kraju grada.

Klupko ovog strašnog zločina se tada počelo odmotavati, a istražitelji su pronašli i uhapsili Mekića. Na smetljištu je pronađena i njegova krvava odjeća, a u kućama su nađeni noževi i čekić sa tragovima krvi.

Istragom je utvrđeno da je Mekiću nakon ubistva pomogao Kurbegović, kod kojeg je sljedećeg jutra krvav došao u stan. Prema navodima presude, iako je znao šta je Mekić učinio, on mu je dao čistu odjeću da se presvuče, a krvavi nož koji je Mekić donio sa sobom obrisao je truleksom i bacio u šaht, gdje ga je kasnije pronašla policija.

Presudom je obojici u kaznu uračunat pritvor, koji je Mekiću produžen do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

On je od hapšenja 27. septembra prošle godine sve vrijeme proveo iza rešetaka, dok je Kurbegović pušten nakon mjesec dana.

Presuda nije pravomoćna i na nju stranke u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.