open-navfaktor-logo
search
Američki mediji
Trump ovlastio Pompea da "vrši pritisak na Iran bez izazivanja Trećeg svjetskog rata"
Američki mediji objavili su da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump dao zeleno svjetlo šefu State Departmenta Mikeu Pompeu da "može vršiti pritisak na Iran koliko želi, samo bez izazivanja Trećeg svjetskog rata".
02.12.2020. u 11:25
get url
text
get url
text

Trump je Pompeu i ostalim diplomatima, kao i svojim savjetnicima, dao "odriješene ruke" u kontekstu vršenja pritiska na Iran, piše američki portal DailyBeast, pozivajući se na visoke američke dužnosnike čiji identitet nisu otkrili. 

U tekstu se navodi kako je Trump posljednjih sedmica fokusiran isključivo na rezultate predsjedničkih izbora, te ne pridaje veliku pažnju vanjskopolitičkim pitanjima. Naročito pitanje Irana, kako se navodi, u potpunosti je prepustio Pompeu. 

Američki dužnosnici, na koje se autor teksta poziva i navodi da su svjedočili razgovorima Trumpa i Pompea, poručili su da je Trump dao ovlasti američkom državnom sekretaru da vrši pritisak na Iran koliko želi, s tim da ne izazove Treći svjetski rat. 

Očekuje se da će Trumpova administracija, prije predaje Bijele kuće pobjedniku američkih predsjedničkih izbora Joeu Bidenu, koja je planirana za 20. januar, uvesti nove ekonomske sankcije Iranu i poduzeti korake koji će u tešku situaciju dovesti iransku ekonomiju.

Također se navodi kako je moguće da je postojala saradnja između izraelskih i američkih obavještajnih službi u vezi s atentatom na iranskog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

Fakhrizadeha, koji je bio ključna figura iranskog nuklearnog programa, u petak su ubili neidentificirani naoružani napadači na periferiji Teherana, glavnog grada Irana.

Iranski zvaničnici su za ubistvo optužili Izrael, čiji je premijer Benjamin Netanyahu prije dvije godine održao prezentaciju o iranskom nuklearnom programu i kazao da treba zapamtiti ime Mohsena Fakhrizadeha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.