open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Trump: Povlačenje SAD-a bila bi najgora stvar koja se može desiti Iraku
Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako je njegova zemlja spremna odgovoriti na bilo koji napad iz Irana
07.01.2020. u 22:32
get url
text

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako bi sada povlačenje američkih vojnika iz Iraka bila najgora stvar koja se može desiti toj zemlji. Trump se u Bijeloj kući sastao s premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisem te komentarisao posljednja dešavanja.

Američki predsjednik je govorio o ubistvu komandanta snaga Quds, elitne jedinice Iranske Revolucionarne garde Qassema Soleimanija ističući kako je Soleimani putovao s čelnicima Hezbollaha u Iraku i da je kovao “zle planove“. Dodao je kako su sigurni u ono što su poduzeli i da su njegovom eliminacijom i sebi i drugima napravili dobru stvar.

-SAD su spremne odgovoriti na bilo kakav napad koji bi mogao doći od Irana i ukoliko se desi, mi ćemo reagirati - rekao je Trump.

Osvrnuo se i na pismo o navodnom pripremanju SAD-a na povlačenje iz Iraka te kazao kako ne zna da li je pismo autentično. Državni sekretar Mike Pompeo dovršio je Trumpove riječi dodavši kako je riječ o nacrtu teksta i nepotpisanom pismu. Trump je nedavno kazao i kako će Irak odlučiti o američkom prisustvu u zemlji, ali da trenutno nije vrijeme za to.

-Želimo se u jednom trenutku povući iz Iraka, nećemo tamo ostati vječno, ali trenutno nije pravo vrijeme. Osim toga, u ovoj zemlji smo potrošili značajan novac i ukoliko ćemo izaći, želimo nadoknadu. Ukoliko Irak sada izbaci američke vojnike, to je najgore što će se dogoditi Iraku - rekao je Trump.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.