Sjedinjene Američke Države (SAD) nalaze se usred dosad neviđenog ekonomskog procvata, izjavio je američki predsjednik Donald Trump obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), koji se održava u švicarskom gradiću Davosu, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Trump je na jubilarnom 50. WEF-u iskoristio priliku da pred ekonomskom, političkom i društvenom elitom govori o "spektakularnom" zaokretu američke ekonomije. 

Prisutne je podsjetio kako je prije dvije godine pokrenut "veliki američki povratak". 

-Danas s ponosom mogu reći da se SAD nalazi usred ekonomskog procvata, kakav svijet nikada prije nije vidio - rekao je američki predsjednik.

Izjavio je da je u Davosu kako bi ohrabio kompanije da investiraju u SAD.

-Amerika uspijeva. Amerika cvjeta i da, Amerika opet pobjeđuje kao nikad prije - poručio je Trump .

Američki predsjednik bi se na marginama Foruma trebao sastati s brojnim zvaničnicima, uključujući predsjednika Iraka Barhama Saliha, pakistanskog premijera Imrana Khana, predsjednicu Švicarske Simonettu Sommargu i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Layen.

Prošle godine je Trump otkazao posjetu Davosu i nije učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu zbog blokade rada njemačke administracije. Na putovanje preko okeana Trump je sinoć otputovao u jeku suđenja koje je u četvrtak u Senatu počelo za njegov opoziv. Već sutra bi u američkom Senatu trebalo početi saslušanje svjedoka u slučaju optužbi za Trumpovu zloupotrebu položaja.