Stotinjak posjetitelja, domaćih i stranih, stajalo je u redu na 300 kvadratnih metara velikom Trgu svetoga Marka, ispred šaltera Duždeve palate. Hiljadu ulaznica rezervirano je putem interneta za taj dan kada se palata ponovo otvara za posjete, izvijestila je mjesna novinska agencija. Opisujući taj nagli priliv, agencija Ansa piše o "navali" na Duždevu palatu.

- Bilo je onih koji od osam sati čekaju u redu i moram priznati da smo ih željno iščekivali - rekla je za AFP Maria Cristina Gribaudi, predsjednica fondacije za gradske muzeje u Veneciji.

- Jako smo uzbuđeni, kao prvog dana škole - dodala je.

U palati je obavezno nošenje maske i posvuda su postavljena upozorenja o "držanju razmaka". Sve dvorane su pod nadzorom kako bi se spriječilo okupljanje ljudi. Nakon više mjeseci bez - ili gotovo bez - turista, ova je subota donijela naglu promjenu i u gradu je bila uobičajena gužva, kao i svakog vikenda u proljeće, prenosi Hina.

Veći broj posjetitelja mogao se vidjeti u uličicama oko Duždeve palate i mosta Rialto, a glasovite gondole i vaporetti s turistima opet su plovili kanalima.