open-navfaktor-logo
search
Lijepo je opet vidjeti goste
Turisti se vratili na Baščaršiju, rastu pazari, zanatlije se pribojavaju odluke Vlade KS
Baščaršija je posljednjih dana živnula i ponovo se u ugostiteljskim objektima traži mjesto više.
08.03.2021. u 14:43
get url
text

Zanatlije i vlasnici radnji u starom dijelu Sarajeva imaju razloga za zadovoljstvo jer zbog većeg broja turista ponovo su otvorili vrata svojih objekata, a i pazari su sve veći.

Na parkinzima oko Vijećnice, ali i na ulazu u grad parkirani su deseci autobusa i kombija sa registarskim oznakama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Oni se redovno vraćaju sa poklonima i suvenirima koji su djelo vrijednih zanatlija na Baščaršiji.

- Kako je došlo ljepše vrijeme, a sve u okruženju je zatvoreno, pružila se prilika nama u BiH. Na ulicama je sve više turista iz regiona, dolaze sa planina. Posjećuju naš grad i Baščaršija je baš živnula. Svi to osjete. Od nas zlatara, zanatlija, kazandžija, kafića, aščinica... Uživaju u našoj bosanskoj kuhinji i specijalitetima, a potom kupuju i suvenire. Nadam se da Vlada Kantona Sarajevo neće donijeti odluku o novom zatvaranju. Posljedice bi bile katastrofalne – kaže za Faktor poznati zlatar Sead Sofić.

Nakon duže vremena i u ugostiteljskim objektima na Baščaršiji traži se prazno mjesto, to se posebno odnosi na bašte.

- Lijepo je opet vidjeti goste iz cijelog regiona, ali i naše lijepe BiH. Uvijek smo bili optimisti i nadamo se polako normalizaciji poslovanja. Naravno, poštujemo sve epidemiološke mjere nadležnih jer nam je zdravlje gostiju, ali i naših radnika na prvom mjestu. Sarajevo je uvijek bilo i ostalo poznato po gostoprimstvu i kod nas se svi osjećaju kao u svojoj kući i uvijek se rado vraćaju – kaže Amela Ferhatović, vlasnica poznate ćevabdžinice Petica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.