Novi Zeland saopćio je u utorak da se osam osoba još uvijek vode kao nestali dan nakon što je vulkan eruptirao novozelandskom Bijelom otoku (White Island) usmrtivši najmanje pet osoba.

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da su među ubijenim Novozelanđani i turisti iz Australije, Sjedinjenih Država, Britanije, Kine i Malezije, prenosi Reuters.

Pet ljudi je poginulo, osam ih se još vodi kao nestalo, a više od 30 je povrijeđeno u ponedjeljak u erupciji jednog od najaktivnijih vulkana na Novom Zelandu. Hospitalizirani su imali opekotine, povrede od eksplozije i probleme s disanjem. Također mnoge su zadobili povrede od predmeta koji su letjeli tokom erupcije, te zbog direktnog kontakta s kiselinom ili udisanje pepela.

Mnogi posjetitelji bili su u dnevnom obilasku otoka tokom putovanja kruzerom.

GeoNet je sredinom novembra podigao nivo upozorenja za otok zbog povećanja vulkanske aktivnosti. No, turističke agencije nisu to poštovale.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će vlada istražiti incident.

- Ova pitanja moraju da se postave i na njih mora da se da odgovor - rekla je Ardern u parlamentu.

- Moram reći da sam vrlo iznenađen kad čujem da je (danas) bilo posjetitelja jer su seizmolozi upozorili na pojačanu vulkansku aktivnost - rekao je vulkanolog sa sveučilišta Drexel Loÿc Vanderkluysen.